Posjeta sekretara UN-a
27

Intenzivna diskusija Zelenskog i Guterresa: Omogućiti civilima evakuaciju iz Mariupolja

S. Š. U.
Izvor: Twitter
Izvor: Twtter
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i generalni sekretar UN-a Antonio Gutteres sastali su se danas u Kijevu te poručili kako je rat u 21. stoljeću apsurd.

Antonio Guterres posjetio je danas Kijev i tom prilikom sastao se sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom.

Ranije danas, Guterres je posjetio grad Borodijanka i izrazio svoju tugu nakon što je svjedočio strašnim razaranjima.

Guterres je potom posjetio crkvu Svetog Andrije u Buči. Nakon što je vidio mjesto masakra, novinarima je rekao kako je potrebno temeljito istražiti zločine i pružiti podršku radu Međunarodnog krivičnog suda te još jednom apelovao na Rusku Federaciju da sarađuje.

Nakon što je završio sastanak između Zelenskog i Guterresa, ukrajinski predsjednik kazao je da smatra da su mogući uspješni dogovori povodom deblokade tvornice Azovstal u opkoljenom gradu Mariupolju.

Guterres je kazao novinarima da je razgovor bio intenzivan i će uraditi što je moguće kako bi evakuacija civila iz Mariupolja postala stvarnost.

Jedna od središnjih tema razgovora bilo je kršenje ljudskih prava i običaja ratovanja od strane ruske vojske.

"Vjerujem i uvjeren sam, poput članova porodice ljudi koji su zatočeni u Azovstalu, da ćemo u saradnji sa generalnim sekretarom uspjeti pronaći rješenje i doći do uspješnih rezultata", izjavio je na pres konferenciji Zelenski.

U trenutku održavanja pres konferencije, nekoliko projektila ispaljeno je na Kijev dok se u njemu i dalje nalazi generalni sekretar UN-a.

Još uvijek nema zvaničnih podataka o nastaloj šteti ili povrijeđenima, a BBC nije mogao potvrditi ovu informaciju.