Prevencija je najbitnija
46

Ipak nije nemoguće upozoriti stanovnike na poplave: U Austriji danas počinje s radom novi sistem, pročitajte detalje

A. L.
Nakon što su poplave napravile katastrofu u Bosni i Hercegovini, odnijele do sada 18 života, napravile štetu od više milijardi KM, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je da se to nije moglo predvidjeti.
Tokom gostovanja na BHRT-u Nikšić je, komentarišući prevenciju i pravovremeno reagovanje i, kazao:

"Znalo se, naravno, to se i objavilo, alarm i ovo ... Ne želim nikoga da pravdam ... I da smo radili neku evakuaciju, evakuisali bi tokove rijeke, a ne Donju Jablanicu. Ne znam ko može da predvidi da će pasti brdo. To je bilo nepredvidivo, to je prije 20 godina trebao neko da razmišlja može li tu biti kamenolom."

Da ipak postoje načini i da se primjenjuju u brojnim evropskim zemljama dokazuje, između ostalog, i slučaj iz Austrije. Tamo se danas, s dvije godine zakašnjenja za rokom Evropske unije, počeo primjenjivati novi sistem upozorenja na poplave AT Alert.

Novi sistem upozorenja, koji je trebao doći u Austriju prije mnogo godina, a dostupan je u brojnim drugim evropskim zemljama najkasnije od 2022. godine, trebao bi predstavljati dodatni sistem ranog upozoravanja na buduće katastrofe, navodi list Der Standard.

Napominju da sistem upozorenja počinje s radom od danas, a paralelno sa testiranjem sirene, koji se svake godine održava u Austriji, Austrijanci će dobiti i ton upozorenja na svoje pametne telefone.

Der Standard u tekstu precizira kako će raditi ovaj sistem i da li građani moraju da instaliraju aplikaciju ili urade nešto drugo i kako se ipak može desiti da ne čuju signal.

Šta je AT Alert?

AT-Alert je dodatak sveobuhvatnom sistemu upozorenja sirene. Vlasti mogu slati regionalna ili državna upozorenja putem operatera mobilne telefonije. Sistem je zasnovan na mobilnoj tehnologiji Cell Broadcast, nezavisnoj tehnologiji za prenos poruka. Tekstualne poruke se šalju na mobilne telefone koji su prijavljeni u zahvaćenom području. Moguća upozorenja se odnose na opasnosti kao što su ekstremni vremenski događaji, prirodne katastrofe, predstojeće poplave ili šumski požari.

Ako je potrebno, cilj je doći do što većeg broja ljudi u pogođenom području direktno putem njihovog mobilnog telefona. Primanje AT uzbune signalizira se na mobilnom telefonu primjetnim akustičnim tonom. Čak i ako je mobilni telefon podešen na nečujno, poruka AT Alert će se čuti punom jačinom.

Tekstualna poruka na ekranu glasi: "Test pažnje - probno aktiviranje signala civilne odbrane širom Austrije putem sirena i probno aktiviranje AT-Alertom."

Poruka koju su Austrijanci dobili u subotu
Poruka koju su Austrijanci dobili u subotu

Kada novi sistem proradi, stari sistem upozorenja “Katwarn” i povezana aplikacija će biti ukinuti.

Šta treba da građani urade ili gdje da se registruju?

U principu, ne morate ništa da radite i ne morate se nigde registrovati. Sve dok je vaš mobilni telefon ili pametni telefon uključen, a ne u načinu rada u avionu, primat ćete upozorenja jer to nije aplikacija, piše pomenuti list.

Da li to znači da ne morate da preuzimate aplikaciju?

Ne, AT-Alert nije aplikacija. Upozorenja su takozvana ćelijska emitiranja. To znači da - uporedivo sa ID-om stanice radio stanice, koja takođe šalje dodatne informacije o muzičkom komadu koji je upravo pušten - upozorenja jednostavno primaju i prikazuju na mobilnom uređaju. Poruka se pojavljuje direktno na ekranu, bez obzira na to kako ste konfigurisali uređaj. Međutim, da biste bili sigurni, preporučuje se da se uvjerite da su sva upozorenja dozvoljena u postavkama u meniju "Hitna upozorenja". Ako imate "mobilni telefon sa dugmetom", trebalo bi da proverite stavku menija "Cell Broadcast" da vidite da li uređaj takođe podržava mobilno emitovanje, a posebno ne podržavaju stari mobilni telefoni. Mobilni telefoni koji podržavaju mobilno emitiranje primaju barem najviši nivo upozorenja.

Šta ako sam u podrumu gdje nemam recepciju? Hoću li i dalje primiti poruku?

U osnovi ne, ali čim ponovo dobijete prijem, primićete poruku. Sve što je potrebno je samo nekoliko sekundi da prijem bude malo bolji i imaćete poruku na ekranu.

Objašnjenje: Tekstualne poruke zahtijevaju mnogo niži kvalitet veze nego ako želite da upućujete telefonske pozive ili koristite aplikacije koje intenzivno koriste podatke. Osim toga, ova upozorenja se šalju preko mreža. Stoga ćete primati upozorenje od bilo koje mobilne mreže, a ne samo od vaše kućne mreže, sve dok je bilo koja mreža u dometu.

Kako će test funkcionirati?

Probni rad AT-Alert-a bit će vidljiv na mobilnim telefonima u subotu na dva načina: Na ekranu će se pojaviti tekstualna poruka: "Test pažnje - testno aktiviranje signala civilne odbrane širom Austrije putem sirena i probno okidanje od strane AT- Upozorenje." Nemojte se uznemiravati: mobilni telefon će takođe emitovati glasan zvučni signal kao ton upozorenja, čak i ako je prebačen na nečujno. Dakle, svako ko se tog dana nalazi na jednom mjestu u podne, bilo privatno ili profesionalno, treba to uzeti u obzir i prebaciti svoj pametni telefon u način rada u avionu ili ga isključiti. Stari telefoni sa dugmadima koji nemaju režim rada u avionu ostavljaju samo mogućnost isključivanja.

Zar AT upozorenje nije trebalo davno implementirano? Šta je tako dugo trajalo?

Prema direktivi EU iz 2018. godine, sistem je trebao biti u funkciji od 2022. godine. Uvođenje je odlagano nekoliko puta od 2019. godine - prvo iz tehničkih razloga, rečeno je. Kada je prošao rok za EU 2022. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da je to zbog "džungle odgovornosti": govorilo se o "dugotrajnoj koordinaciji" između ministarstava, regulatornog tijela RTR, tri mobilna operatera i svih saveznih država. Vlasti i mobilni operateri nisu se umorili od naglašavanja da je implementacija u drugim zemljama trajala i do godinu i po dana. U Austriji ih je bilo pet.

Upozorenje AT je prvi put poslano širom Austrije danas u 12 sati od Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova. U 12:45, državni centri za upozorenje devet saveznih država pokrenuli su AT upozorenja za svoje državno područje.

Zbog sistema, uz drugi okidač, građani u pograničnom području s drugim saveznim državama mogu dobiti upozorenja i od susjedne savezne države.