Iznenađujući događaj
0

Iračka protivzračna odbrana srušila turski dron iznad sjevernog grada Kirkuka

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iračka protuzračna odbrana oborila je tursku bespilotnu letjelicu u četvrtak ujutro iznad sjevernog grada Kirkuka, rekli su irački vojni dužnosnici.

Incident se dogodio dok su dvije zemlje pokušavale razviti bliže ekonomske i sigurnosne veze, što je izazvalo zabrinutost zbog ionako nestabilne sigurnosne situacije u regiji.

Brig. General Abdul Salam, zamjenik komandata protuzračne odbrane, rekao je novinarima da je dron došao iz smjera Sulaymaniyaha i ušao u zračni prostor Iraka. Rekao je da je to bila turska bespilotna letjelica koju su oborile iračke zračne snage u području Chiman u Kirkuku.

Iračke zračne snage rekle su u saopćenju da je bespilotna letjelica dobila upozorenje prema protokolu, a zatim ju je oborila protuzračna odbrana. Rečeno je da je dron pao na civilnu kuću, prouzročivši samo materijalnu štetu.

"Na temelju pregleda dijelova olupine drona, utvrđeno je da je turskog tipa", rečeno je.

Nije bilo trenutnih komentara turskih dužnosnika.

Svjedoci su izvijestili da su vidjeli dron kako se oteo kontroli prije nego što se srušio na periferiji grada. Snage sigurnosti ogradile su mjesto događaja.

Dron je sletio pored jedne civilne kuće, no odmah nije izvješće o žrtvama ili većoj materijalnoj šteti.

Kirkuk je strateški važan grad s raznolikim vjerskim i etničkim stanovništvom koji je bio u središtu političkih i etničkih pitanja i mjesto vojnih operacija protiv ostataka ekstremističke skupine Islamska država.

Turska često pokreće napade na ciljeve u Siriji i Iraku za koje vjeruje da su povezani s Kurdistanskom radničkom strankom ili PKK, kurdskom separatističkom skupinom koja je vodila pobunu protiv Turske od 1980-ih i zabranjena je tamo i u Iraku.

PKK je zadržao baze u poluautonomnoj kurdskoj regiji sjevernog Iraka. Posljednjih mjeseci Turska je povećala svoje trupe u sjevernom Iraku i zaprijetila je ofanzivom kako bi očistila snage PKK iz graničnog područja.

Bagdad se žalio da su napadi kršenje njegovog suvereniteta, ali je također zauzeo oštriji stav prema PKK-u posljednjih mjeseci.

Prošle su sedmice dvije novinarke s lokalnim kurdskim glasilom ubijene u turskom zračnom napadu koji je, kako se izvještava, pogodio njihov automobil u poluautonomnoj kurdskoj regiji na sjeveru Iraka, što je izazvalo prosvjede.