Ima više ciljeva
26

Iran lansirao sopstveni satelit "Chamran 1" u Zemljinu orbitu

S. Š.
Foto: X
Foto: X
Iran je uspješno poslao u orbitu istraživački satelit domaće proizvodnje pod nazivom "Chamran 1", objavila je iranska državna agencija IRNA.

Satelit je postavljen na orbitu od 550 km u subotu ujutro pomoću nosača satelita Qaem-100, svemirskog lansirnog vozila na čvrsto gorivo koje su razvili stručnjaci za aeronauku Gauds korpusa Islamske revolucije (IRGC).

Nekoliko sati nakon lansiranja, "Chamran 1" satelit je poslao prve signale. Svemirska letjelica, koju je razvilo nekoliko iranskih kompanija i industrijskih grupa, teška je oko 60 kilograma.

Njegova glavna misija je testiranje hardverskih i softverskih sistema kako bi se dokazala tehnologija orbitalnog manevrisanja u visini i fazi.

"Chamran 1" je stavljen u orbitu kako bi također procijenio pogonske podsisteme na hladni gas u svemirskim sistemima i procijenio učinak navigacije i podsistema za kontrolu situacije.

Iran je razvio svoj svemirski program u posljednjih nekoliko godina uprkos ograničenjima uzrokovanim sankcijama koje je Zapad uveo toj zemlji, prenosi IRNA.