Odgovor na navode
69

Iran negira raskol po pitanju osvete Izraelu, kažu da će se desiti bez obzira na pregovore o primirju

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tasnim, medijska agencija bliska Iranskoj republikanskoj gardi prenijela je pozivajući se na informisane izvore da postoje bilo kakve razlike među iranskim visokim dužnosnicima o osveti Izraelu nakon atentata na Ismaila Haniyena u Teheranu.

Ranije je britanski Telegraph objavio da novi iranski predsjednik Masoud Pezeshkian pokušava ublažiti razmjere odgovora Teherana Izraelu za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Haniyeha.

Tasnim je ovu informaciju nazvao psihološkom operacijom izraelskih medija.

"Nema razlike oko ovog pitanja na strateškoj razini vladajućeg sustava, i postoji zajednička odlučnost, ton i dogovor među njima da provedu akciju koja je rijetka među vlastima u zemlji u posljednjim godinama. Način na koji će se to učiniti odlučuje se na najvišoj razini i u Vrhovnom vijeću za nacionalnu sigurnost, vijeću na čelu s predsjednikom", naveo je izvor.

Nakon ubistva Ismaila Haniyeha, šefa Hamasovog političkog biroa u Teheranu, Islamska Republika Iran jasno je najavila da će odgovoriti na ovo ubistvo.

Ajatolah Seyed Ali Khamenei upozorio je izraelski režim na "oštar odgovor" za Haniyehovo ubistvo, nazivajući dužnošću Islamske Republike osvetiti krv palestinskog vođe otpora.

“Zločinački i teroristički cionistički režim mučenički je ubio našeg dragog gosta u našoj domovini i ostavio nas ožalošćene, ali je i sam sebi postavio temelje za oštro kažnjavanje”, rekao je Khamenei.

U sličnom stavu, iranski predsjednik Masoud Pezeshkian izjavio je u izjavi da "Islamska Republika Iran neće propustiti zaštititi svoj teritorijalni integritet, nacionalni suverenitet, čast i prestiž, a cionistički režim će uskoro vidjeti rezultate svojih kukavičkih i terorističkih akcija".

Iranska stalna misija pri Ujedinjenim narodima ustvrdila je da će do odgovora odmazde na izraelsko ubistvo vođe Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu svakako doći, bez obzira na pregovore o prekidu vatre u Gazi.

U odgovoru na pitanje američkih medija hoće li Iran odgoditi svoju reakciju na napad do pregovora o prekidu vatre u Gazi iduće sedmice, stalna misija Irana pri UN-u rekla je: “Uspostava održivog primirja u Gazi naš je glavni prioritet. Svaki dogovor na koji Hamas pristane bit će prihvatljiv i za nas".

Misija je izjavila da su iranska nacionalna sigurnost i suverenitet povrijeđeni u izraelskom ubistvu vođe Hamasa.

“Imamo pravo na legitimnu odbranu, koja nije povezana s prekidom vatre u Gazi. Ali nadamo se da će naš odgovor biti dan u vrijeme i na način koji neće naštetiti vjerojatnom prekidu vatre", naveli su.