Oštro odbacili tvrdnje
59

Iran negirao da je poslao balističke rakete Rusiji, pozvao sve da prestanu naoružavati zaraćene strane

F. H.
Foto: Tasnim
Foto: Tasnim
Iran je negirao slanje oružja Rusiji za korištenje u tekućem ratu u Ukrajini nakon izvještaja u kojem su citirani američki i evropski dužnosnici koji tvrde da je Islamska Republika Moskvi dostavila balističke projektile kratkog dometa

Rečeno je da se izvještaje, koje se prvi put pojavilo u petak u The Wall Street Journalu, temelji na dokazima koje su američki dužnosnici dali evropskim saveznicima.

Administracija predsjednika Joea Bidena prethodno je zaprijetila Teheranu "oštrim odgovorom" ako nastavi s prebacivanjem takvog oružja u Moskvu nakon što je Reuters prošlog mjeseca izvijestio da Iran navodno planira isporučiti stotine balističkih projektila Fath 360 kratkog dometa Rusiji.

Međutim, u izjavi koju je podijelio s Newsweekom, iranska misija pri Ujedinjenim narodima izjavila je da Iran nije dostavio oružje nijednoj strani sukoba u Ukrajini i pozvala je druge nacije da prestanu to činiti.

"Stoga, ne samo da se Iran suzdržava od sudjelovanja u takvim akcijama sam, nego također poziva druge zemlje da prestanu isporučivati ​​oružje stranama uključenim u sukob. Stav Irana vis-a-vis ukrajinskog sukoba ostaje nepromijenjen. Iran smatra da je pružanje vojne pomoći stranama uključenim u sukob - što dovodi do povećanih ljudskih žrtava, uništavanja infrastrukture i udaljavanja od pregovora o prekidu vatre - nehumano", naveli su iz iranske misije.

Američki i evropski dužnosnici ranije su optuživali Iran da je Rusiji opskrbio goleme količine bespilotnih letjelica, a ruska vojska je često primijećena kako koristi bespilotne letjelice koje su vrlo slične iranskoj liniji Shahed ili "dronova samoubica".

Iranski dužnosnici ranije su priznali slanje ograničenog broja bespilotnih letjelica u Rusiju mjesecima prije rata, ali su izjavili da u prvoj godini sukoba nisu postignuti novi dogovori.