Povjerljivi izvještaj
0

Iran nikada bliže nuklearnoj bombi: "Dijeli ih mali tehnički korak"

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Iran je dodatno povećao svoje zalihe urana obogaćenog do nivoa kojai je blizu nuklearnog oružja u prkoseći međunarodnim zahtjevima, navodi se u povjerljivom izvještaju UN-ovog nadzornog tijela za nuklearni program u četvrtak.

Izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju, u koje je Associated Press imao uvid, navodi da od 17. augusta Iran ima 164,7 kilograma urana obogaćenog do 60 posto. To je povećanje od 22,6 kilograma od posljednjeg izvještaja IAEA-e u maja.

Uran obogaćen do 60 posto čistoće samo je mali, tehnički korak od nivoa za nuklearno oružje od 90 posto. Prema IAEA-inoj definiciji, oko 42 kilograma urana obogaćenog na 60 posto je količina pri kojoj je stvaranje jednog atomskog oružja teoretski moguće - ako se materijal dodatno obogati, na 90 posto.

Šef IAEA-e, Rafael Mariano Grossi, prethodno je upozorio da Teheran ima dovoljno urana obogaćenog da napravi "nekoliko" nuklearnih bombi ako to odluči. Priznao je da UN-ova agencija ne može garantovati da nijedna od iranskih centrifuga možda nije uklonjena radi tajnog obogaćivanja.

U izvještaju IAEA-e dalje se kaže da Teheran također nije preispitao svoju odluku iz septembra da zabrani inspektorima agencije da nadziru njegov nuklearni program te da su nadzorne kamere IAEA-e i dalje u prekidu.

Izvještaj IAEA-e dolazi samo nekoliko dana nakon što je iranski vrhovni vođa otvorio vrata obnovi pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o nuklearnom programu svoje zemlje koji brzo napreduje, izjavljujući da "nema štete" u razgovoru s "neprijateljem".