Napad u Keremanu
42

Iran uhvatio jednog od glavnih planera napada u januaru u kojem je ubijeno preko 100 ljudi

F. H.
Foto: Tasnim
Foto: Tasnim
Iransko ministarstvo obavještajne službe uhapsilo je jednog od glavnih elemenata terorističkog napada u kojem je 3. januara ubijeno gotovo 100 ljudi u gradu Kermanu na jugu Irana.

U saopćenju objavljenom u subotu, Ministarstvo obavještajne službe dalo je izvještaj o svojim značajnim postignućima u proteklim mjesecima.

Ministarstvo je saopćilo da su njegove snage uhvatile Abdullaha Quettu i dovele ga u Iran, opisujući ga kao jednog od glavnih elemenata koji su osmislili i vodili kobni teroristički napad u Kermanu početkom januara.

U saopćenju se navodi da su obavještajni podaci dobiveni od uhapšenih pomogli Iranu osujetiti nekoliko drugih terorističkih urota Takfira i identificirati mnoge druge glavne elemente terorista i njihova skrovišta.

U saopćenju se također ukazuje na pojačane pokušaje terorista da izvedu djela sabotaže tijekom nedavnih predsjedničkih izbora u Iranu, rekavši da je protuteroristički odjel Ministarstva obavještajnih poslova identificirao više jezgri terorističkih ćelija i imao 79 izravnih susreta s njima od 21. maja do petog jula.

Uhvaćeni su deseci terorističkih elemenata, njihovih pristaša i elemenata koji su ih opskrbljivali oružjem i municijom, ističe se u saopćenju i dodaje da je zaplijenjeno 560 raznih jurišnih pušaka, oko 42.000 metaka, devet bombi, te dosta materijala za izradu bombi.

Nadalje se navodi da su obavještajne snage također identificirale i uhvatile niz terorista koji su nedavno ušli u Iran, kao i brojne elemente s kriminalnom pozadinom koji su bili zaduženi za provođenje samoubilačkih operacija u Iranu.

Teroristi su se uglavnom usredotočili na provincije Teheran, Alborz, Qazvin, Khorasan Razavi, Fars, Sistan i Balouchestan, Hormozgan i Bushehr kako bi izveli terorističke napade, dodaje se.