Tvrde da nema veće štete
24

Iranska vojska se oglasila nakon napada Izraela: "Oštetili su nekoliko radarskih sistema koji se već popravljaju"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glavni štab Oružanih snaga Irana oglasio se povodom jučerašnjeg napada izraelske vojske te su poslali poruku kako ovakav napad predstavlja čin agresije.

U saopćenju za javnost, Oružane snage Irana su navele kako su izraelske zračne snage u napadu koristile prostor kojim raspolaže američka vojska u Iraku.

"Izraelski avioni su se tokom udara nalazili stotinu kilometara od iranske granice. Brojnim zračnim projektilima velikog dometa gađali su radare u provinicijama Teheran i Khuzestan. Izraelski napad prouzrokovao je ograničenu štetu. Oštećeno je nekoliko radarskih sistema od kojih se neki već popravljaju", naveli su.

Pohvalili su i djelovanje iranske protivzračne odbrane.

"U ovoj nelegitimnoj i nezakonitoj akciji, uz spremnost PVO, praćen je i presretnut značajan broj projektila te je spriječen ulazak neprijateljskih aviona u zračni prostor Irana", poručeno je iz Teherana.

Također, osvrnuli su se i na mogući odgovor Irana na ovaj napad.

"Islamska Republika Iran, zadržavajući svoje pravo da legalno odgovori u odgovarajuće vrijeme, naglašava uspostavljanje trajnog primirja u Gazi i Libanu kako bi se spriječilo dalje ubijanje potlačenog naroda", ističu iz Oružanih snaga.

Na kraju, poslali su poruku i Sjedinjenim Američkim Državama.

"Kriminalna američka vlada, koja igra u centralnu ulogu u zločinačkim akcijama cionističkog režima, upozorena je da spriječi širenje sukoba i nesigurnosti", zaključili su.