Koncept Evropske unije
67

Iranski predsjednik iz Bagdada pozvao na ukidanje granica između islamskih država

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iranski predsjednik Masoud Pezeshkian dao je ideju islamskih nacija bez granica, konceptom sličnim onome što je rezultiralo stvaranjem Evropske unije.

Tokom posjeta Bagdadu u svom prvom službenom inozemnom putovanju nakon preuzimanja dužnosti, iranski predsjednik održao je sastanak sa svojim iračkim kolegom u srijedu.

Ističući historiju prijateljskih odnosa između Irana i Iraka, Pezeshkian je pozvao na uspostavu zajedničke unije islamskih zemalja.

Uveo je i koncept ukidanja granica između islamskih zemalja, poput iskustva Evropske unije.

Bliže jedinstvo među muslimanskim zemljama neutralizirat će strane sankcije, dodao je Pezeshkian, opisujući muslimansku solidarnost kao ključ za iskorjenjivanje "cionističkog terorizma".

Ističući potrebu da se više pozornosti posveti regionalnoj saradnji između Teherana i Bagdada, iranski predsjednik je pozvao na formiranje specijaliziranih odbora između dva susjeda koji bi se usredotočili na širenje političkih, ekonomskih kulturnih i društvenih odnosa.

Također je izrazio nadu da će sporazumi o finansijskoj i ekonomskoj saradnji između Irana i Iraka pridonijeti regionalnoj sigurnosti i stabilnosti.

Sa svoje strane, irački predsjednik Abdul Latif Rashid odao je počast pokojnom iranskom predsjedniku i ministru vanjskih poslova, koji je preminuo u helikopterskoj nesreći 19. maja.

Također je osudio kršenje iranskog teritorijalnog suvereniteta od Izraela u ubistvu šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu i osudio izraelski masakr nad Palestincima u Gazi.

Rashid je zatim pozdravio nove sporazume i dokumente o saradnji s Iranom.

Na kraju je naglasio potrebu odbacivanja američkog dolara u trgovinskoj razmjeni između dva muslimanska susjeda.

Tokom svog trodnevnog boravka u Iraku, očekuje se da će Pezeshkian posjetiti sveta šijitska svetišta u Karbali i Najafu te posjetiti Basru i Erbil. Iranski predsjednik opisao je saradnju za regionalni razvoj kao vodeće načelo vanjske politike svoje administracije.