Jasna poruka
216

Iranski predsjednik odbrusio Scholzu: "Imamo pravo na odgovor, nećemo popustiti pred pritiscima"

V. K.
Masoud Pezeshkian (Foto: EPA-EFE)
Masoud Pezeshkian (Foto: EPA-EFE)
Iranski predsjednik Masoud Pezeshkian obavio je razgovor s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom povodom najava da bi Iran već u ovoj sedmici mogao napasti Izrael.

U telefonskom razgovoru Scholz je pozvao Iran na deeskalaciju, ali je isto tako dobio odgovor iranskog predsjednika.

"Ističući diplomatska rješenja, Iran nikada neće popustiti pred pritiscima, sankcijama i maltretiranju te smatra da ima pravo da odgovori na agresore u skladu s međunarodnim normama", rekao je iranski predsjednik.

S druge strane, iz Berlina je naglašeno kako je Scholz apelovao na predsjednika Irana da učini sve što je moguće da spriječi dalju vojnu eskalaciju.

"Scholz je izrazio zabrinutost zbog opasnosti od regionalnog sukoba na Bliskom istoku", saopćeno je iz Scholzovog kabineta.

Podsjetimo, izraelski novinar i reporter medija Axios Barak Ravid izjavio je kako Iran vrši intenzivne pripreme za napad na Izrael.

"Iran je poduzeo značajne korake na pripremi raketa i bespilotnih letjelica, slične onima koje je proveo prije napada na Izrael u aprilu. Izrael i SAD još uvijek ne znaju vrijeme napada", rekao je Ravid.

Citirao je i jednog izraelskog zvaničnika.

"Iranci otvoreno signaliziraju svoju odlučnost da izvedu napad uz izjave da će ovaj napad premašiti onaj koji su izveli u aprilu. Iranske izjave ne odražavaju nikakvo povlačenje", mišljenja je Ravid.