Prozvao i Washington
104

Iranski šef diplomatije govorio o napadu na Izrael: "Nemamo drugog izbora"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Irana Ali Bagheri održao je govor na vanrednom zasjedanju Organizacije islamske saradnje (OIC) te je poručio kako će Iran iskoristiti svoje pravo na odbranu.

Bagheri je govorio na sastanku OIC-a u Džedi te je rekao kako Vijeće sigurnosti UN-a nije ispunilo svoju odgovornost u zaustavljanju izraelske agresije na Bliskom istoku.

"Zbog nedostatka odgovarajuće akcije Vijeća sigurnosti UN-a protiv napada izraelskog režima, Iran nema drugog izbora. Moramo iskoristiti svoje pravo na legitimnu odbranu od napada ovog režima. Ova akcija je neophodna kako bi se spriječilo da ovaj režim vrši dalje napade na suverenitet, građane i teritoriju Irana. Sve akcije će biti izvedene u predviđeno vrijeme i na odgovarajući način", rekao je Bagheri.

Bagheri je naveo da je ubistvo Ismaila Haniyeha bilo moguće uz odobrenje i obavještajnu podršku SAD-a Izraelu i da ne treba zanemariti odgovornost Washingtona u ovom atentatu.

Tokom svog govora, šef iranske diplomatije se ponovno osvrnuo na izraelske zločine.

"Atentat na Haniyeha, zajedno s brutalnim zločinima koji se dešavaju nad Palestincima u Gazi, još jednom pokazuje da se temelj i život izraelskog režima zasniva na ubistvu, zločinu, agresiji, kršenju mira i podsticanju nesigurnosti i nestabilnosti u regiji te ratnom huškanju i genocidu", poručio je.

Bagheri je dalje rekao da je Islamska Republika Iran više puta upozoravala na negativne posljedice djelovanja izraelskog režima protiv regionalnog i globalnog mira.

"Uprkos ponovljenim neprijateljskim djelima Izraela protiv iranskih građana, interesa i suvereniteta, Iran je uložio najveće napore da spriječi prelivanje sukoba u regionu", zaključio je.