Poruka iz Teherana
82

Iranski vrhovni vođa o Zapadu: Nema štete od saradnje s njima, ali nemojte polagati nade u njih

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei kazao je u utorak da je važno ne "polagati nade" u Zapad, iako nema štete od saradnje s njima.

Iznio je te primjedbe tokom svog prvog sastanka s novoustrojenim vladinim kabinetom na čelu s predsjednikom Masoudom Pezeshkianom u Teheranu.

Khamenei je naglasio da se nova vlada ne smije "oslanjati" na "neprijatelje" zemlje niti "čekati" njihovo "odobrenje", signalizirajući da će svi budući pregovori biti čvrsto ukorijenjeni u nacionalnim interesima Irana.

"To ne znači da se ne možemo dogovarati s Zapadom u određenim situacijama. Nema štete u tome, ali nemojte se nadati u njih. Ne vjerujte neprijatelju", poručio je Khamenei, prema njegovoj službenoj web stranici.

Khamenei je savjetovao novog predsjednika i njegovu vladu "da se ne boje prepreka", ističući da nijedan program ili pothvat nije bez izazova.

Njegovi su komentari došli usred pojačanih napetosti između Irana i SAD-a oko rata u Gazi i povezanih događaja, uključujući atentat na vođu Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu ranije ovog mjeseca.

Iran je obećao osvetiti Haniyehovu smrt vojnom operacijom odmazde, ali nije precizirao prirodu ili tačan trenutak odgovora.

Pezeshkian, bivši reformistički zastupnik koji je prošlog mjeseca izabran za predsjednika, obećao je tokom svoje kampanje ponovno otvoriti kanale komunikacije sa Zapadom kako bi se ublažile sankcije.

Nuklearni sporazum iz 2015. godine između Irana i svjetskih sila, postignut tokom mandata tadašnjeg predsjednika Hassana Rouhanija, odgođen je zbog trenutnih razlika između Teherana i Washingtona.