Nemoguća misija
38

Iranski zvaničnik odgovorio Lapidu: Izrael može samo sanjati napad na Iran

V. K.
Ali Bagheri Kani (Foto: EPA-EFE)
Ali Bagheri Kani (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je šef izraelske diplomatije Yair Lapid izjavio kako bi Iran doveo rat na svoj prag ukoliko bi odlučio napasti Izrael, oglasili su se brojni iranski zvaničnici koji su osudili stav Lapida.
Između ostalog, zamjenik ministra vanjskih poslova Irana Ali Bageri Kani komentirao je izjavu Lapida te je rekao kako Izrael samo može maštati o napadu na Iran.

"Izraelci mogu samo da zamisle kako napadaju Iran u svojim snovima. Kada god to sanjaju, nikada se neće ni probuditi iz takvog sna", rekao je Kani u razgovoru za norveške medije.

On je također poručio kako izraelski zvaničnici već nekoliko godina tvrde da žele pripremiti svoj vojni aparat za napad na iranska nuklearna postrojenja.

"Činjenice na terenu pokazuju da oni uopće nisu sposobni za to", pojasnio je.

Podsjetimo, u intervjuu za Jerusalem Post, šef izraelske diplomatije Yair Lapid izjavio je kako je Izrael spreman učiniti sve kako bi se zaštitio od prijetnji iz Irana.

"Rekli smo svijetu da mi više nećemo trpjeti. Iran kaže da može donijeti rat na naša vrata jer ga mi nikad nećemo donijeti na njihova. To se neće dogoditi. Ako Iran donese rat na naša vrata, onda će rat doći i do njih. Ako oni to žele izbjeći, onda ćemo i mi to izbjeći", zaključio je Lapid.