Nakon nereda u Mostaru
104

Isak kritikovao rad policije u HNK: Ovo čemu svjedočimo je nedopustivo

F. H.
Ramo Isak
Ramo Isak
Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak pozvao je MUP HNK-a da u skladu sa svojim nadležnostima uspostavi javni red i mir na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.
Isak navodi da nasilna ponašanja praćena nacionalističkim i fašističkim ispadima huligana predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju ne samo Hercegovačko–neretvanskom kantonu, već i Bosni i Hercegovini.

"Obaveza Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona je da održi javni red i mir na području Hercegovačko-neretvanskog kantona. Federalna uprave policije, kako sam već i ranije rekao, spremna je da pruži podršku policijskim službenicima MUP-a HNK u sprječavanju ponašanja koja predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju. Snimci i fotografije koje smo nažalost sinoć imali priliku vidjeti u Mostaru pokazuju sve slabosti sigurnosnog aparata Hercegovačko-neretvanskog kantona i neprofesionalnog rada odgovornih lica u samom sistemu. Nedopustivo je da iznova svjedočimo nasilnom ponašanju grupe ljudi koja se predstavlja kao 'navijači' isto kao što su nedopustive neblagovremene reakcije nadležnih institucija", navodi Isak.

Najavio je da će u najkraćem roku uputit Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na izjašnjenje načela o sigurnosti sportskih događaja te zahtjevati da se na nivou Federacije Bosne i Hercegovine po hitnom postupku donese Zakon o sigurnosti sportskih događaja FBiH.

"Ne prihvatam kritike kako je riječ o poslovima iz isključive nadležnosti kantona jer sigurnosne pojave jasno nam daju do znanja kako kantoni nisu u mogućnosti da se nose s ovim oblikom kriminaliteta. Pozivam rukovodstvo Uprave policije MUP-a HNK da pokrene interne procedure i utvrdi eventualnu odgovornost policijskih službenika koji su svojim ne/radom doveli do teškog narušavanja javnog reda i mira na području HNK. Ovo čemu svjedočimo je nedopustivo“, navodi se u reakciji Isaka.