Građani ogorčeni
31

Italijanska vlada bez milosti: Socijalne beneficije za hiljade porodica otkazali putem SMS-a

V. K.
Premijerka Italije Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Premijerka Italije Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Vlada Italije na čelu sa premijerkom Giorgiom Meloni saopćila je kako će ukinuti socijalne beneficije za 169.000 porodica, a brojne kritike izazvao je način na koji je ova odluka saopćena.

Kako se navodi u pisanju italijanskih medija, procjenjuje se kako je 169.000 porodica obaviješteno o ukidanju socijalnih beneficija i to putem SMS poruke.

Beneficije, koje će biti ukinute svim porodicama koje ne uključuju osobu sa invaliditetom, maloljetnika ili osobu stariju od 65 godina, dio su italijanske mjesečne naknade za porodice i pojedince sa niskim primanjima kao i za nezaposlene.

"Program isplate socijalnih beneficija uvela je 2019. godine vlada na čelu sa Giuseppeom Conteom. Ove vrste naknada bile su jedno od glavnih predizbornih obećanja 2019. godine uprkos tome što se tim naknadama i tada protivila desnica u Italiji", pojašnjavaju italijanski mediji.

Prema informacijama medija Rai News, tokom augusta i septembra 80.000 porodica bit će dodatno obaviješteno o tome da im se ukida ovakva vrsta beneficija.

Način na koji je odluka saopćena izazvao je velike proteste u Napulju gdje se bilježi i najveći broj korisnika ove usluge.

"Uredi Nacionalnog instituta za socijalno osiguranje na jugu Italije izvijestili su da su primili stotine poziva od ljudi koji su tražili bolje objašnjenje od onog koje je sadržano u SMS-u. U jednom od ureda u Napulju, policija je pozvana nakon što je izbila tuča između dvije osobe", ističe se.

Inače, poruka koju su primile na hiljade porodica glasi: "Zahtjev za primanje pomoći obustavljen prema Članu 48. Uredbe 20/23".