Raskol sa vladom Izraela
182

Iz izraelske vojske priznali da je gotovo nemoguće uništiti Hamas u Gazi: "Ukorijenjen je u srcima"

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari u srijedu je izraelski ratni cilj iskorjenjivanja Hamasa ocijenio trenutno nedostižnim, čini se da dodatno naglašava napetosti između premijera Benjamina Netanyahua i najviših vojnih dužnosnika.

"Ovaj posao uništenja Hamasa, nestanka Hamasa - jednostavno je bacanje pijeska u oči javnosti. Hamas je ideja, Hamas je stranka. To je ukorijenjeno u srcima ljudi - ko god misli da možemo eliminisati Hamas, griješi", rekao je Hagari u intervjuu za Channel 13 News.

Hagari je također upozorio da će "ako vlada ne nađe alternativu - Hamas ostati" u Pojasu Gaze.

Kao odgovor, Netanyahuov ured rekao je u izjavi da je sigurnosni kabinet "definisao kao jedan od ratnih ciljeva uništenje Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti".

"Izraelske odbrambene snage su naravno predane tome", dodaje se u saopćenju.

Jedinica glasnogovornika IDF-a nakon toga izdaje izjavu u kojoj se kaže da je vojska predana vladinim deklariranim ratnim ciljevima, uključujući uništavanje Hamasovih upravljačkih i vojnih sposobnosti, dodajući da je Hagari u intervjuu govorio o "iskorijenjivanju Hamasa kao ideologije i ideje".

"Svaka druga tvrdnja izvlači primjedbe iz konteksta", dodaje se.

Hagarijevi komentari u srijedu ponovili su primjedbe koje je iznio prošlog mjeseca, kada su ga upitali je li povratak vojske na područja prethodno očišćena od Hamasa rezultat toga što vlada nije donijela odluku o tome ko će vladati Gazom umjesto te grupe.

"Nema sumnje da će vladina alternativa Hamasu stvoriti pritisak na Hamas, ali to je pitanje za politički ešalon", rekao je tada.

Ministar odbrane Yoav Gallant pozvao je Netanyahua da unaprijedi planove za poslijeratno upravljanje Gazom, upozoravajući u maju da će neuspjeh u pronalaženju zamjene za Hamas potkopati izraelska vojna postignuća, jer bi se grupa mogla pregrupirati i ponovno uspostaviti kontrolu nad enklavom.

Uz to, Gallant je pozvao Netanyahua da isključi izraelsku vojnu i civilnu vlast u Gazi kao što zagovaraju neki ekstremno desničarski članovi Netanyahuove koalicije.

U televizijskim izvještajima navodi se da su se šef štaba IDF-a Herzi Halevi i šef Shin Beta Ronen Bar također nedavno posvađali s Netanyahuom oko strateškog planiranja, dok je vođa Nacionalnog jedinstva Benny Gantz podnio prošle sedmice ostavku na hitnu ratnu vladu nakon što je premijer odbio predstaviti poslijeratni plan do roka koji je odredio.