Komentar portparola vlade
68

Iz Mongolije objasnili zašto nisu uhapsili Putina: Previše ovisimo o Rusiji

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Energetska ovisnost Mongolije komplikuje hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina po nalogu Međunarodnog krivičnog suda (ICC), rekao je portparol mongolske vlade za Politico.
Putin je došao u posjetu Mongoliji na poziv mongolskog predsjednika Ukhnaagiina Khurelsukha, što označava njegovo prvo putovanje u zemlju članicu ICC-a koja je ratifikovala Rimski statut, koji obavezuje potpisnike da uhapse Putina ako uđe na njihovu teritoriju.

Međunarodni krivični sud je u martu izdao nalog za hapšenje Putina zbog prisilnog premještanja djece iz područja Ukrajine pod ruskom okupacijom.

I Ukrajina i Zapad pozvali su Mongoliju da uhapsi ruskog predsjednika. Nakon što zemlja to nije učinila, Heorhii Tykhyi, portparol ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je da će se Mongolija suočiti s "posljedicama" svoje odluke.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 30. augusta da se Putinova posjeta priprema "pažljivo", dodajući da ruska vlada "nema zabrinutosti" u vezi sa putovanjem.

"Mongolija uvozi 95% svojih naftnih derivata i preko 20% električne energije iz našeg neposrednog susjedstva (Rusije), koji je ranije bio u prekidu iz tehničkih razloga. Ovo snabdijevanje je ključno za osiguranje našeg postojanja i postojanja naših ljudi", rekao je portparol Vlade Mongolije.

Prema njegovim riječima, Mongolija je uvijek održavala "politiku neutralnosti" u svojim diplomatskim odnosima.

Mongolija nije aktivno podržala rusku invaziju na Ukrajinu u punom obimu, ali se također suzdržala od glasanja da je osudi u Ujedinjenim nacijama.