Novi vjetrovi?
34

Iz Moskve poručili da su otvoreni za pregovore sa Ukrajinom i da postoji više načina za vođenje

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija je otvorena za pregovore sa Ukrajinom, postoje različite opcije sa kojima se oni mogu voditi, kazao je glasnogovornik Vladimira Putina, Dmitrij Peskov.

"Pitanje nije jednostavno. Sa pravne tačke gledišta, ovo je pitanje na dnevnom redu, ali sa praktične tačke gledišta, mi smo otvoreni za postizanje naših ciljeva kroz pregovore. Stoga su ovdje moguće različite opcije", rekao je portparol Kremlja.

Peskov je poručio da je Rusija generalno otvorena za pregovore, ali je neophodno razumjeti koliko je to spreman i ponovio je ruske tvrdnje o tome da Ukrajinom upravljaju drugi.

"Prvo, moramo shvatiti koliko je ukrajinska strana spremna za ovo i koliko ukrajinska strana ima, recimo, dozvolu za to od svojih kustosa. Jer do sada, vidite, daju se vrlo različite izjave. I nije potpuno jasno", kazao je Peskov.

Peskov je ponovio rusko stajalište koje negira legitimitet Zelenskog i rekao je prepreka i to što Kijev ne želi bilo kakve kontakte sa ruskom stranom.

Dana 24. jula, dok je bio u Pekingu, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u razgovoru s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yiem da je "ukrajinska strana voljna i spremna da vodi dijalog i pregovore sa ruskom stranom".

On je dodao da pregovori treba da budu racionalni i da imaju praktični značaj za postizanje "pravednog i trajnog mira".

Kako je Kremlj napomenuo, komentarišući ovu izjavu, nadaju se da će u bliskoj budućnosti dobiti pojašnjenje šta se krije iza Kulebinih riječi.

Moskva je više puta nagovještavala da je spremna za pregovore sa Kijevom, ali su oni zabranjeni na zakonodavnom nivou. Zapad ignoriše stalna odbijanja ukrajinske strane da se uključi u dijalog. Kako je Kremlj naveo, situacija bi mogla krenuti u mirnom pravcu, pod uslovom da se uzme u obzir de facto situacija i nova realnost.