Na testu nepisano pravilo
81

Izabrana predsjednica Evropskog parlamenta, slijedi ključno glasanje: Da li će desničari doći do pozicija?

N. Ž.
Roberta Metsola (Foto: EPA-EFE)
Roberta Metsola (Foto: EPA-EFE)
U Briselu se danas održava prva sjednica novog saziva Evropskog parlamenta, a laganu pobjedu u izboru za predsjednicu ovog tijela ostvarila je Roberta Metsola. Ipak, sada slijedi ključno glasanje o potpredsjednicima.

Metsola je osvojila 562 glasa, što je i više nego dovoljno da osvoji novi dvoipogodišnji mandat na mjestu predsjednice Evropskog parlamenta.

Međutim, ovo je bilo i očekivano, a sljedeća stvar na agendi ovog zasjedanja je glasanje za potpredsjednike, koje se pretvorilo u test ustaljenih procedura i navika ovog EU tijela.

Naime, bira se ukupno 14 potpredsjednika, a kandidata je 17. Razlog za ovaj razvoj situacije je što su stranke ekstremne desnice nominovale tri svoja kandidata.

Dosadašnje nepisano pravilo je da se ekstremni desničari ne biraju na ove pozicije, a sada je ova tradicija na testu.

Treba istaći da je već djelomično prekršeno kada je na mjesto potpredsjednika izabran zastupnik iz Braće Italije (Fratelli D'Italia, it.), stranke kojoj pripada premijerka ove zemlje Giorgia Meloni.

Ipak, ova partija je značajno pomjerila svoje politike i retoriku prema političkom centru, pa je imenovanje zastupnika iz ove stranke opravdano.

Važno je još reći da je grupa lijevih stranaka "The Left", koja ima 46 zastupnika u Evropskom parlamentu, potvrdila da neće podržati Ursulu von der Leyen, odnosno njen pokušaj da dođe do novog mandata na mjestu predsjednice Evropske komisije.

Glasanje o njenom mogućem novom mandatu bit će održano u četvrtak, a njemačka političarka radi na prikupljanju podrške među grupacijama koje su je izglasale prije pet godina, odnosno sa zastupnicima grupa EPP, S&D i Renew Europe.