Iznenađujući rezultat
9

Izbori na Tajlandu: Opozicija zadala snažan udarac vojnoj vlasti

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tajlandske opozicione stranke osigurale su daleko najveći broj glasova na nacionalnim izborima, donoseći osuđujuću presudu vladi koju podržava vojska i koja vlada zemljom skoro deceniju.

Progresivna stranka Move Forward, koja je razvila ogroman broj sljedbenika među mladima, i Pheu Thai, populistička partija povezana s bivšim premijerom u egzilu Thaksin Shinawatra, preuzele su snažno vodstvo.

Međutim, da bi bilo koja stranka preuzela vlast, morat će formirati koaliciju.

Na konferenciji za novinare predsjednik Izborne komisije Ittiporn Boonprakon rekao je da je stranka Move Forward osigurala 151 od 500 raspoloživih mjesta, dok je Pheu Thai osigurao 141 mjesto. On je rekao da je izlaznost birača najveća ikada zabilježena, 75,22 posto.

Prayuth Chan-ocha, bivši načelnik vojske koji je prvi došao na vlast u puču 2014. godine i koji je vodio odlučnu nacionalističku kampanju, bio je daleko iza sa 36 mjesta. Međutim, to mu je dovoljno da i dalje bude u kandidaturi za premijera, u slučaju da formira koaliciju.

Thitinan Pongsudhirak, profesor na Univerzitetu Chulalongkorn u Bangkoku, opisao je rezultate kao "zapanjujuće" i "historijske". Pheu Thai je vodio kampanju koristeći svoj stari pristup populističkim politikama.

Ovo su bili prvi izbori na kojima su kandidati otvoreno raspravljali o zakonu o veličanstvu, promjeni koju su donijeli masovni protesti mladih 2020. godine na kojima su aktivisti rizikovali zatvor kako bi pozvali na suzbijanje uticaja i bogatstva monarhije.

Move Forward, čiji su kandidati optuženi po zakonu, jedina je stranka koja se jasno opredijelila za njegovu reformu. Pheu Thai je rekao da o tome treba raspravljati u parlamentu, dok se sve konzervativne stranke žestoko protive promjenama.

Dok su opozicione stranke imale dobre rezultate, iskrivljena izborna pravila Tajlanda, koja su donesena nakon vojnog udara 2014. godine, znače da je nejasno kako će izgledati buduća vlada.

Lider partije Pheu Thai (Foto: EPA-EFE)
Lider partije Pheu Thai (Foto: EPA-EFE)

O budućem premijeru će glasati ne samo Predstavnički dom od 500 mjesta, čije će članstvo diktirati izborni rezultati, već i Senat, čijih 250 članova je nakon posljednjeg puča imenovala vojska.

Vođa Move Forward Pita Limjaroenrat, 42-godišnji bivši izvršni direktor aplikacije za vožnju, opisao je rezultat kao senzacionalan. Rekao je da neće prekršiti obećanje da će odbiti da se pridruži koaliciji sa generalima koji su učestvovali u posljednjem puču. Rekao je da je i dalje otvoren za savez sa Pheu Thaijem, ali da želi da bude premijer.

Zjednička sjednica Predstavničkog doma sa Senatom na kojoj će biti izabran novi premijer bit će održana u julu.