Uključene arapske države
223

Izrael formira koaliciju za odbranu od iranskog napada: Jordan i Egipat će obarati projektile

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Izrael je navodno uspio ponovo formirati koaliciju koja ga je zaštitila od prvog napada iz Irana u aprilu ove godine.

Izraelski Channel 12 je kazao da u očekivanju napada Irana i Hezbolaha Izrael dovršava dogovore sa saveznicima o regionalnoj koaliciji za osujećivanje napada.

Kao države koje će učestvovati imenovani su SAD, Velika Britanija, Zaljevske države i Jordan koji su spremni pomoći u presretanju projektila i bespilotnih letjelica. Radi se koaliciji koja je djelovala i prilikom napada između 13. i 14. aprila.

Također se navodi da su ministar odbrane Izraela Yoav Gallant i američki ministar odbrane Lloyd Austin ponovno razgovarali. Ističe se i da je nekoliko američkih brodova s ​​relevantnim sposobnostima za otkrivanje i presretanje projektila poslano u to područje.

Iran i Hezbolah su obećali se osvetiti nakon što je u izraelskom napadu na Bejrut ubijen jedan od vođa Hezbolaha Fuad Shoukur. Također, izvršen je atentat na vođu Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, za što većina odgovornim smatra Izrael.

Američki predsjednik Joe Biden je navodno upozorio Benjamina Netanyahua da neće učestvovati u odbrani Izraela ako nakon očekivanog napada Izrael bude dalje eskalirao situaciju.