Napad bez najave
0

Izrael gađao kompleks u kojem se nalazi lokalna TV stanica u Libanu, ubijena tri medijska radnika

N. Ž.
Nastavljaju se napadi Izraela u Libanu (Foto: Reuters)
Nastavljaju se napadi Izraela u Libanu (Foto: Reuters)
Izraelski zračni udar na kompleks u kojem su se nalazili novinari u jugoistočnom Libanu ubio je trojicu članova medijskog osoblja lokalne TV stanice, javila je libanska državna novinska agencija, prema Associated Pressu.

Lokalna novinska stanica Al Jadeed emitovala je snimke s mjesta događaja pokazujući srušene zgrade i automobile označene sa PRESS prekrivene prašinom i ruševinama. Izraelska vojska nije izdala upozorenje prije udara.

TV mreža Al-Mayadeen sa sjedištem u Beirutu izjavila je da su dvojica njihovih članova — snimatelj Ghassan Najar i tehničar za emitovanje Mohammed Rida — među ubijenim novinarima u ovom napadu.

TV stanica Al-Manar iz libanske grupe Hezbollah također je javila da je njen snimatelj Wissam Qassim poginuo u zračnom udaru u regionu Hasbaya.

Region Hasbaya je do sada bio pošteđen većine napada duž granice, a mnogi novinari koji sada borave tamo preselili su se iz obližnjeg grada Marjayoun koji je u posljednjim sedmicama bio podložan sporadičnim udarima.

Ranije ove sedmice, napadnut je ured televizije Al-Mayadeen na periferiji južnih predgrađa Beiruta, prema libanskom Ministarstvu zdravlja.