Uprkos pritisku
5

Izrael i Hamas još ne mogu postići dogovor o prekidu sukoba

V. K.
Raste broj žrtava u sukobima (Foto: EPA-EFE)
Raste broj žrtava u sukobima (Foto: EPA-EFE)
Iako su se u srijedu pojavili navodi kako će izraelski i palestinski lideri dogovoriti prekid vatre u četvrtak, izraelska vlast, ali i lideri Hamasa demantovali su ove navode te su istakli kako strane još nisu dogovorile prekid sukoba.

Prema navodima izraelskih i palestinskih medija, vlasti Egipta su putem privatnih kanala predložili prekid vatre između Izraela i Hamasa za četvrtak u šest sati ujutro. Međutim, vrlo brzo nakon ove informacije, i Hamas i Izrael demantirali su navode o prekidu sukoba.

"Nisu postignuti sporazumi niti određeni termini za prekid vatre. Iako su napori i kontakti posrednika ozbiljni i kontinuirani, zahtjevi naših ljudi su jasni i svima poznati", rekao je Izzat al-Rishq, član rukovodstva Hamasa.

S druge strane, diplomatski izvor koji je upoznat s naporima Egipta da osigura prekid vatre između Hamasa i Izraela, rekao je za The Times of Israel da pregovori još traju te da sporazum nije postignut.

Do sada su brojne države pokrenule diplomatske inicijative kako bi okončale sukob, međutim i jedna i druga strana su nastavili s borbenim dejstvima.

Uprkos naporima Vijeća sigurnosti UN-a te diplomatskih misija Norveške, Tunisa i Kine da se izvrši jači međunarodni pritisak na obje strane, sastanak ovog tijela UN-a u utorak prošao je bez dogovora.

U četvrtak će prvi put zasjedati i Generalna skupština Ujedinjenih nacija, a tema sjednice upravo bi trebao biti izraelsko-palestinski sukob.

S obzirom na prethodne sastanke Vijeća sigurnosti UN-a, diplomate su istakle kako ne očekuju značajniji pomak ni nakon ove sjednice.

"Očekuje se da će većina zemalja izrazititi solidarnost s Palestincima, kritizirati Izrael i tražiti prekid vatre. Međutim, još uvijek se ne može očekivati da će sastanak iznjedriti određenu rezoluciju kada je riječ o sukobima", ističu mediji.

Prema podacima palestinskih zdravstvenih službi, u devet dana sukoba ubijeno je najmanje 212 Palestinaca uključujući i više od 60 djece. S druge strane, Izrael je prijavio 12 žrtava uključujući i petogodišnjeg dječaka.