Uvod u novu okupaciju?
0

Izrael iznio dva nerealna zahtjeva za primirje s Hezbolahom: "Ako to ne učine nastavljamo napad"

B. H.
Izrael želi napraviti tampon zonu do rijeke Litani (Foto: X.com)
Izrael želi napraviti tampon zonu do rijeke Litani (Foto: X.com)
Izraelski ministar vanjskih poslova, Israel Katz, izjavio je da će Tel Aviv pristati na prekid vatre u Libanu tek kada Hezbolah bude potisnut s granice na sjever od rijeke Litani i razoružan, prenijeli su u ponedjeljak izraelski mediji.
"Jedini prihvatljiv način za Izrael da pristane na prekid vatre je da se Hezbolah pomjeri sjeverno od rijeke Litani i razoruža", rekao je Katz u poruci ministrima vanjskih poslova iz 25 zemalja, kako navodi izraelski javni emiter KAN.

On je tvrdio da će potpuna provedba svih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a vezanih za Liban "dovesti do prekida vatre".

"Sve dok se to ne desi, Izrael će nastaviti svoje akcije kako bi osigurao sigurnost svojih građana i povratak stanovnika sa sjevera u njihove domove", dodao je.

Hezbolah se nije oglasio povodom Katzovih izjava.

Izrael već decenijama okupira libanska područja Shebaa, sirijske Golanske visoravni i palestinsku Zapadnu obalu.

Od 23. septembra, Izrael je pokrenuo masovne zračne napade na ono što naziva Hezbolahovim ciljevima širom Libana, pri čemu je ubijeno više od 900 osoba, a preko 2.700 ih je povrijeđeno.

U napadu je ubijeno nekoliko komandanta Hezbolaha, uključujući njegovog vođu Hassana Nasrallaha, koji je likvidiran u zračnom napadu u Bejrutu u petak.

Hezbolah i Izrael su ušli u prekogranične sukobe od početka izraelskog rata protiv Gaze, u kojem je ubijeno gotovo 41.600 ljudi, uglavnom žena i djece. Međunarodna zajednica je upozorila da bi izraelski napadi u Libanu mogli eskalirati sukob u Gazi u širi regionalni rat.