Banka ima 30 podružnica
61

Izrael izveo napad na banke, eksplozije odjekivale Bejrutom: Poslali upozorenje za 25 područja

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael je izveo više zračnih napada u Bejrutu i južnom Libanu, uključujući i one na na podružnice banke za koju kaže da podržava Hezbolah.

Eksplozije su se čule u okrugu Dahieh u južnom Bejrutu, području koje kontrolira Hezbolah, kao i u dolini Bekaa i južnom Libanu.

Još nema podataka o tome da li je bilo žrtvava.

Izraelska vojska ranije je upozorila ljude koji žive u 25 područja ove zemlje, uključujući 14 u glavnom gradu Bejrutu, da planira izvoditi napade tokom cijele noći.

Izraelske odbrambene snage (IDF) također su rekle da će ciljati na banke i drugu financijsku infrastrukturu koja podržava Hezbolah.

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari upozorio je da se "svakoko se nalazi u blizini mjesta korištenih za finansiranje terorističkih aktivnosti Hezbolaha se mora odmah udaljiti s tih lokacija":

"U nadolazećim danima otkrit ćemo kako Iran financira terorističke aktivnosti Hezbolaha koristeći civilne institucije, udruge i nevladine organizacije koje djeluju kao paravan za terorizam".

Libanska državna novinska agencija NNA izvijestila je o napadima na podružnice udruge banke Al-Qard Al-Hassan, uključujući i istočnu dolinu Bekaa.

Također je izvijestio o napadu u poslovnici banke u blizini međunarodnog aerodroma Rafic Hariri u Bejrutu. Na snimci se vidi kako se dim izvija nakon eksplozije u blizini.

Banka ima više od 30 podružnica širom Libana, uključujući 15 u gusto naseljenim područjima u Bejrutu, izvijestio je Reuters.