Nezavisno istraživanje
127

Izrael je svjetski lider u procesu imunizacije, Palestince ne planira vakcinisati protiv korone

M. G.
Foto: AFP (Foto: EPA-EFE)
Foto: AFP (Foto: EPA-EFE)
Istraživačka organizacija Our World svakodnevno objavljuje informacije o dozama vakcina koje se primjenjuju širom svijeta. I svaki je dan ista zemlja svjetski lider: Izrael.
Na primjer, kada je organizacija sa sjedištem na Univerzitetu u Oxfordu objavila svoje podatke 1. januara, ukupan broj doza na 100 ljudi za Kanadu iznosio je 0,26. Za SAD je to bilo 0,84. Ujedinjeno Kraljevstvo: 1.47. A za Izrael je to bilo 11,55.

Izrael, s populacijom od devet miliona stanovnika, također je treći u svijetu po ukupnom broju doza (1 milion), iza Kine (4,5 miliona) i SAD-a (2,79 miliona).

"Zemlja ubrzano dolazi do tačke kada su masovne smrti i masovna zaključavanja završena", rekao je Max Roser, osnivač i direktor organizacije Our World In Data.

Ali, uvođenje vakcinacije ne prolazi bez kontroverzi. Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze Izrael neće vakcinisati, što je odgovornost za koju neki vjeruju da Izrael dijeli s palestinskim zvaničnicima.

Ipak, zemlja nastavlja dobijati pohvale. Od početka kampanje vakcinacije 20. decembra, nešto više od 11 posto populacije Izraela - milion građana - primio je prvu dozu vakcine. Ova zemlja namjerava vakcinisati četvrtinu svih Izraelaca do kraja mjeseca.

"Svakako, mala veličina i gusta populacija Izraela, daje mu urođenu prednost", rekao je Allon Moses, direktor Odjela za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti medicinske organizacije Hadassah.

Moses je rekao da je činjenica da su izraelske medicinske usluge centralizirane, a pružaju ih četiri glavne organizacije za zdravstveno održavanje (HMO), olakšala kontaktiranje stanovništva putem e-pošte i savjetovala ljude da zakažu sastanke. Svi stariji od 18 godina moraju se registrirati u jednom od četiri HMO-a koje subvencionira država.

Oko 700 bolničara na rezervnoj službi pridružilo se kampanji imunizacije kako bi operacija bila učinkovitija, navodi se u izjavi izraelskih odbrambenih snaga.

"Dakle, mi smo mala zemlja s relativno dobrom medicinskom infrastrukturom i puno dobrovoljaca koji su spremni pomoći da se zemlja imunizira u rekordnom roku", rekao je Moses.

Nadav Davidovitch, direktor Škole za javno zdravlje na Univerzitetu Ben Gurion, također je pohvalio digitalizirani sistem medicinske evidencije u zemlji kao "jedan od najboljih na svijetu", ističući da pomaže u organizaciji napora u procesu vakcinacije, te u evidentiranju onih sa liste prioriteta.

Možda najvažnije, Izrael je uspio osigurati veliku zalihu vakcina. Iako nije poznato koliko tačno, ali dovoljno da imunizira milion svojih stanovnika. Izrael će imati dvosedmičnu pauzu u vakcinisanju šireg stanovništva zbog očekivanog nedostatka vakcina, izvijestio je Jerusalem Post.

Davidovtch je rekao da se Izrael nekoliko mjeseci unaprijed pripremao za uvođenje imunizacije.

Širom zemlje vakcinaciju vrši više od 150 klinika, dok kombiji za vakcinisanje putuju u periferna mjesta.

Prema podacima ministarstva zdravlja, Izrael je prva država na svijetu koja je prepakirala vakcinu kako bi je distribuirala širom zemlje.

"Srećom, rješenje za siguran transport vakcina omogućava nam vakcinaciju na malim i udaljenim mjestima", rekao je Hezi Levy, generalni direktor ministarstva zdravlja.

Vivian Bercoviic, bivša ambasadorica Kanade u Izraelu, sugerirala je da je u igri i politika. Izborima zakazanim za mart, uspješna kampanja vakcinije sigurno bi bila blagodat za reizbor izraelskog premijera Benjamina Netanayhua.

"Dakle, on zna da to neće ići u koristi samo njemu, već će to biti pitanje nacionalnog ponosa", rekla je Bercoviic.