Tenzije na vrhuncu
102

Izrael najavio izgradnju novih nelegalnih naselja na Zapadnoj obali

N. Ž.
Izraelska naselja na Zapadnoj obali (Foto: EPA-EFE)
Izraelska naselja na Zapadnoj obali (Foto: EPA-EFE)
Ministar finansija Izraela Bezalel Smotrich najavio je da će ova država nastaviti s planiranom izgradnjom naselja na Zapadnoj obali, odnosno u dijelu ovog teritorija kojeg Izrael okupira.

Smotrich je dio vlasti u Izraelu koja pripada ekstremno desničarskoj struji, a to pokazuje i ova odluka koja se protivi međunarodnom pravu.

"Nijedna odluka protiv Izraela ili cionizma neće zaustaviti razvoj naselja. Nastavićemo se boriti protiv opasne ideje palestinske države. Ovo je misija mog života“, rekao je Smotrich.

Većina država članica Ujedinjenih nacija smatra da su naselja izgrađena na Zapadnoj obali i drugim teritorijama koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine nezakonita prema međunarodnom pravu.

Izrael to osporava, pozivajući se na historijske i biblijske veze jevrejskog naroda s tom zemljom.

Izrael je u junu najavio da će legalizovati pet naselja na Zapadnoj obali, osnovati tri nova naselja i zauzeti velike površine zemljišta na kojima Palestinci teže da stvore nezavisnu državu, dodatno raspirujući palestinski gnjev.

Palestinska vlast, koja ima ograničenu kontrolu nad Zapadnom obalom pod izraelskom vojnom okupacijom, ponovila je da izgradnja naselja i rušenje palestinskih kuća predstavljaju etničko čišćenje, što Izrael negira.