Svjedočio o mučenju
35

Izrael nakon sedam mjeseci iz zarobljeništva pustio direktora najveće bolnice u Gazi

F. H.
Screenshot
Screenshot
Šef najveće bolnice u Gazi Mohammed Abu Salmiya optužio je Izrael za zlostavljanje i mučenje nakon što je u ponedjeljak pušten iz sedmomjesečnog pritvora.

Direktor bolnice Al-Shifa bio je među više od 50 Palestinaca koji su oslobođeni i vraćeni u Gazu na liječenje, prema izraelskom ministru i medicinskom izvoru na području pod opsadom.

Salmiya je rekao da je bio podvrgnut "teškoj torturi" tokom pritvora, zbog čega je imao slomljen palac.

"Zatvorenici su podvrgnuti svim vrstama mučenja. Nekoliko zatvorenika umrlo je u centrima za ispitivanje i bili su lišeni hrane i lijekova. Dva mjeseca nijedan zatvorenik nije jeo više od štruce kruha dnevno. Zatočenici su bili izloženi fizičkom i psihičkom ponižavanju”, rekla je Salmiya.

Šef medicine rekao je da protiv njega nikada nije podignuta optužnica. Izraelske snage uhapsile su Salmiyu tokom jedne od nekoliko racija na Al-Shifu.

Bolnica je uglavnom pretvorena u ruševine uzastopnim racijama otkako je Izrael pokrenuo svoj rat protiv Gaze.

Salmiya i drugi oslobođeni zarobljenici vratili su se u Gazu iz Izraela istočno od Khan Younisa, rekao je agenciji France-Presse (AFP) medicinski izvor u bolnici Al-Aqsa u Deir al-Balahu.

Pet zatvorenika je primljeno u bolnicu Al-Aqsa, a ostali su poslani u bolnice u Khan Younisu, dodao je izvor.

Dopisnik AFP-a u Deir al-Balahu vidio je neke zatvorenike u emotivnim susretima sa svojim obiteljima. Vojska je rekla da "provjerava" izvještaje o oslobađanju.

Međutim, izraelski krajnje desničarski ekstremistički ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir potvrdio je operaciju kada je objavio na X, bivšem Twitteru, da je Salmiyino oslobađanje "s desecima drugih... sigurnosne neodgovornosti".

Izraelska vojska optužuje Hamas da koristi bolnice u Pojasu Gaze kao paravan za vojne operacije. Upali su u Al-Shifu i druge bolnice i tvrdili da su pronašli tunele i drugu infrastrukturu, bez pružanja ikakvih bitnih dokaza. Hamas, koja upravlja tim teritorijem od 2007., negira optužbe.

Evropska bolnica u Gazi u Khan Younisu saopćila je da je šef njezine ortopedske jedinice Bassam Miqdad također među oslobođenima u ponedjeljak.

U maju su palestinske skupine za ljudska prava rekle da je stariji hirurg Al-Shifa preminuo u izraelskom zatvoru nakon što je pritvoren. Izraelska vojska je rekla da nije znala za smrt.