Obavijestili porodice
8

Izrael objavio detalje istrage o ubijenim taocima: "Nisu imali hrane, jedan od njih je imao samo 36 kilograma"

V. K.
Taoci koje su ubili pripadnici Hamasa
Taoci koje su ubili pripadnici Hamasa
Izraelska vojska objavila je preliminarne rezultate istrage povodom ubistva šest talaca u Pojasu Gaze te su otkrili detalje s kojima su se suočavali zarobljenici prije nego što su ih ubili pripadnici Hamasa.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari upoznao je s detaljima istrage članove porodica talaca te je govorio o uslovima u kojima su držani.

Kako je naveo, izraelska vojska vjeruje da su ubijeni prije desetak dana, samo dan ili dva prije nego što je IDF stigao do tunela.

"Procjenjuje se da se nekoliko talaca borilo s onim pripadnicima Hamasa koji su pucali na njih. Forenzički nalazi pokazuju kako je četvero talaca branilo Eden i Carmel, dvije žene koje je Hamas zarobio", navedeno je.

Šestero talaca je, prema istrazi, držano u malom i vrlo uskom tunelu. Nije bilo ventilacionih otvora, a taoci su teško disali.

"U tunelu nije bilo ni toaleta ni tuševa. Taoci su se prali vodom iz flaša iz kojih su pili. Pronađene su i proteinske čokoladice u tunelu, ali su imali vrlo malo hrane. Jedan od talaca je težio samo 36 kilograma", pojasnili su.

Članovi porodice jednog od talaca naglasili su za izraelski Kanal 12 kako su učinili sve da prežive u nemogućim okolnostima.

"Jedini naš zahtjev je bio da ih vlada spasi, ali oni u tome nisu uspjeli", naveli su.

Podsjetimo, IDF je tijela šestero talaca našao u noći s 31. augusta na 1. septembar. Prvobitna obdukcija pokazala je kako su oni upucani s nekoliko metaka iz neposredne blizine.

"Pripadnici Hamasa ubili su ih hladnokrvno. Izrešetali su ih mecima. Pucali su im u potiljak", rekao je Netanyahu.