Posljednje utočište
50

Izrael odredio datum nakon kojeg će pokrenuti napad na Rafah ako zarobljenici ne budu pušteni

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Član izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz upozorio je da će, ukoliko Hamas ne oslobodi sve zarobljenike držane u Gazi do 10. marta, biti pokrenuta ofanziva na Rafah.

Ovo je prvi put da je Izrael objavio kada bi njegove trupe mogle ući u prenapučeni južni grad Gaze. Globalno protivljenje takvom napadu na Rafah, gdje se sklonilo oko 1,5 miliona Palestinaca, raste.

Ranije je UN-ova agencija za javno zdravstvo rekla da je ključna bolnica u Gazi prestala s radom nakon izraelskog napada. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da joj nije dopušten ulazak u bolnicu Nasser u Khan Yunisu, sjeverno od Rafaha, kako bi se procijenila situacija.

Izraelske obrambene snage (IDF) ušle su u kompleks u četvrtak, rekavši da obavještajni podaci pokazuju da se tamo drže zarobljenici koje je uzeo Hamas.

IDF je opisao svoju operaciju u Nasseru kao "preciznu i ograničenu", optužujući Hamas da "cinično koristi bolnice za teror".

Govoreći u nedjelju, Gantz, bivši ministar odbrane, rekao je: "Svijet mora znati, a čelnici Hamasa moraju znati - ako do ramazana naši taoci ne budu kod kuće, borbe će se nastaviti posvuda, uključujući i područje Rafaha".

Gantz je dodao da će Izrael djelovati na "koordiniran način, olakšavajući evakuaciju civila u dijalogu s našim američkim i egipatskim partnerima kako bi se civilne žrtve svele na minimum".

Gantzovo spominjanje Egipta moglo bi pojačati nagađanja da Izrael očekuje da će neki Palestinci prijeći iz Pojasa Gaze i potražiti utočište na egipatskoj strani granice, gdje vlasti izgleda grade veliki ograđeni prostor u tu svrhu, kaže BBC-jev diplomatski dopisnik Paul Adams.

Ali izraelski dužnosnici još nisu dali nikakve detalje o planu evakuacije, dodaje.

S tačno tri sedmice do početka ramazana, izvještaja iz Rafaha kažu da nekoliko ljudi odlazi, ide na zapad prema obali, ali da većina još uvijek čeka, nesigurna što učiniti.

Unatoč međunarodnom pritisku, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je pokrenuti kopneni napad na Rafah kako bi navodno tamo eliminisao naoružane pripadnike Hamasa.

Egipat i neke druge arapske zemlje opetovano su upozoravale da bi izraelska ofanziva u Rafi riskirala guranje mnogih Palestinaca u Egipat – što smatraju neprihvatljivim. Saudijska Arabija je obećala "vrlo ozbiljne posljedice" ako Rafah bude napadnut.

Na međunarodnoj razini bilo je mnogo poziva Izraelu da se suzdrži od napada na Rafah, gdje Palestinci žive u strašnim uvjetima. Izraelska ofanziva od 7. oktobra pretvorila je veći dio Pojasa Gaze u ruševine.

Više od 28.400 Palestinaca, većinom žena i djece, ubijeno je, a više od 68.000 ranjeno od početka rata. Ministarstvo navodi da je najmanje 127 Palestinaca ubijeno, a 205 ozlijeđeno u posljednja 24 sata.

Unatoč nastavljenim borbama u Gazi, posljednjih dana u Kairu se pokušava postići prekid vatre između Izraela i Hamasa - iako su katarski posrednici rekli da napredak "nije baš obećavajući".

Netanyahu je rekao da je poslao pregovarače nakon zahtjeva američkog predsjednika Joea Bidena, ali je dodao da se nisu vratili na daljnje razgovore jer su Hamasovi zahtjevi bili "zavareni".

Hamas je optužio Izrael za nedostatak napretka u postizanju sporazuma o prekidu vatre.