Samouvjereni u Tel Avivu
90

Izrael planira veliku osvetu Iranu: Na stolu atentati i napadi na nuklearna postrojenja

B. H.
Rakete iznad Tel Aviva (Foto: X.com)
Rakete iznad Tel Aviva (Foto: X.com)
Prema navodima izraelskih zvaničnika koji su govorili za Axios, Izrael priprema značajnu odmazdu nakon masovnog raketnog napada Irana u utorak, a kao mete potencijalnih napada razmatraju iranska naftna postrojenja i druge strateške ciljeve unutar zemlje.

Izraelski dužnosnici upozoravaju da su atentati i napadi na iranska nuklearna postrojenja također na stolu. Ova prijetnja dolazi u trenutku kada se regija nalazi na rubu otvorenog rata, čime bi sukob između Irana i Izraela ušao u opasnu novu fazu.

Kako piše Axios, izraelski vojni odgovor mogao bi uključivati zračne udare, kao i tajne operacije slične onima u kojima je prije dva mjeseca u Teheranu ubijen vođa Hamasa Ismail Hanijeh. Zvaničnici ukazuju na mogućnost napada na iranske zračne odbrambene sisteme, ali i atentate na ključne iranske vojne i političke ličnosti.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poslao je poruku Iranu nakon što je raketni napad pogodio ciljeve u Izraelu: "Iran je večeras napravio veliku grešku, i platit će za to", izjavio je Netanyahu u videosnimku koji je njegova kancelarija objavila.

"Režim u Iranu ne razumije našu odlučnost da se branimo i našu odlučnost da uzvratimo. Oni će to shvatiti", rekao je Netanyahu.

Iranski raketni napad, koji se dogodio u utorak, bio je jedan od najintenzivnijih do sada. Ispaljeno je blizu 200 projektila prema Izraelu. Oni koji nisu bili presretnuti, pogodili su uglavnom područja u blizini izraelske vojne baze na jugu zemlje, kao i u okolini Mossadovog sjedišta i baze vojne obavještajne službe sjeverno od Tel Aviva.

Dok su projektili padali na izraelske ciljeve, izraelska sigurnosna vlada održala je hitan sastanak u podzemnom bunkeru u blizini Jerusalema. Sastanak je završio bez konkretne odluke o načinu odgovora, ali je dogovoreno da će vojna akcija uslijediti, potvrdila su dva izraelska zvaničnika za Axios.

Jedan od razloga zbog kojih nije donesena trenutna odluka, navodi Axios, je potreba Izraela da se koordinira sa Sjedinjenim Američkim Državama. Izraelski zvaničnici žele osigurati američku podršku zbog strateških posljedica koje bi odmazda mogla izazvati. Potencijalni izraelski odgovor mogao bi zahtijevati dodatnu američku vojnu i logističku podršku, uključujući zalihe municije za izraelsku avijaciju, kao i operativnu suradnju s američkom Centralnom komandom.

Američki predsjednik Joe Biden je izjavio da SAD podržava izraelsko pravo na odgovor, ali je pozvao na odmjerenost. Biden je najavio razgovor s izraelskim premijerom kako bi se dogovorili o detaljima odgovora, koji bi se mogao dogoditi prije početka jevrejskog praznika Roš Hašana.

Ova situacija prijeti eskalacijom napetosti između dvije zemlje i otvaranjem novog, mnogo opasnijeg fronta u već kompleksnom sukobu koji potresa Bliski istok.