Uputili kritike Borrellu
64

Izrael prihvatio poziv EU na sastanak, ali ne žele razgovarati o Gazi

N. Ž.
Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Izrael je u principu prihvatio da prisustvuje sastanku o bilateralnim odnosima s Evropskom unijom, ali je odbacio sugestije Josepa Borrella da bi sastanak trebao biti sazvan specifično kako bi se razmatrala situacija u Gazi.

Nije poznato kada će se sastanak održati i koje će biti teme, ali je Izrael izričito odbio situaciju u Gazi kao glavnu temu ovog sastanka.

Borrell je krajem maja najavio da će što prije sazvati Izrael "da bi se razgovaralo o situaciji u Gazi" i "poštovanju ljudskih prava" koja su obavezna prema tzv. Sporazumu o asocijaciji iz 2000. godine, koji predstavlja pravni osnov za trgovinu i saradnju između EU i Izraela.

Također je rekao da će sastanak pružiti priliku da se konfrontira Netanyahuova vlada u vezi sa poštovanjem nedavne presude Međunarodnog suda pravde (ICJ), koja je naredila Izraelu da zaustavi svoju vojnu ofanzivu u južnom gradu Rafahu. 5. juna, Borrell je zvanično uputio poziv izraelskom ministru vanjskih poslova Izraelu Katz-u.

Izrael je odgovorio 20. juna pismom izraelskog ambasadora pri EU i NATO Haima Regeva, prema dokumentu u koji je Euronews imao uvidu, navodeći da "postoji i potreba i prilika za sazivanje punog, redovnog sastanka Asocijacijskog vijeća".