Kriza u zemlji
15

Izrael: Reforma pravosuđa izazvala vojnu krizu, rezervisti odbiju izaći na službu

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je izraelski parlament usvojio zakon o kontroverznoj reviziji pravosuđa, hiljade rezervista izraelske vojske najavili su da se neće pojaviti na poslu. Lideri ukazuju na to spremnost zemlje za rat sada postaje upitna.

Nakon što je izraelski parlament usvojio prvi zakon o kontroverznoj reviziji pravosuđa, hiljade rezervista izraelske vojske, okosnica izraelske vojske, najavili su da se neće pojaviti na poslu.

Zakon koji je stupio na snagu u srijedu oduzeo je sudu ovlasti da stavi veto na odluke vlade na osnovu toga što su "nerazumne". Milioni ljudi su se protivili promjeni, prema istraživanjima javnog mnijenja, za koju kritičari kažu da bi narušila nezavisnost sudova i naštetila izraelskoj demokratiji.

Glavni portparol IDF-a Daniel Hagari je priznao da bi ovo moglo utjecati na vojnu spremnost zemlje.

"Ako se rezervisti ne pojave duže vrijeme, bit će narušen sistem u vojsci", rekao je on.

Prema mišljenju stručnjaka nedolazak rezervista itekako predstavlja ozbiljnu prijetnju, a vojska ih moli da dođu na posao.

"IDF vas treba. Samo zajedno ćemo zaštititi naš zajednički dom", rekao je u utorak načelnik Generalštaba IDF-a Herzi Halevi, obraćajući se rezervistima koji su odbili da se pojave u službi.

Gotovo 10.000 vojnih rezervista reklo je prije usvajanja kontroverznog zakona o "razumnosti" u ponedjeljak da će odbiti da se dobrovoljno prijavi na dužnost ako bude usvojen. A broj onih koji odbiju raste, kaže Hagari.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao je telefonom s izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom i ponovio posvećenost SAD-a sigurnosti Izraela. Ali on je također rekao da je "široki konsenzus kroz politički dijalog" ključan za održavanje demokratije.