Posljednji izvještaji
40

Izrael vjeruje da Iran neće odgovoriti u narednih nekoliko dana, pretpostavljaju i kojeg datuma počinje napad

N. V.
Nekoliko izvještaja objavljenih u nedjelju govori o tome da Izrael očekuje veliki iranski napad za nekoliko dana, najvjerovatnije u četvrtak.

Posljednji izvještaji daju suprotne pretpostavke od onih kakve je Izrael imao ranije. Oni sada pretpostavljaju da je Iran odustao od svoje prvobitne namjere da pokrene neposredan napad velikih razmjera kao odgovor na ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheran 31. jula.

Umjesto toga, očekuje se da će Iran prepustiti odgovor libanskoj terorističkoj grupi Hezbolah, čijeg je vrhovnog vojnog komandanta Fuada Shukra ubio Izrael u zračnom napadu u Bejrutu, nekoliko sati prije Haniyehovog ubistva. Izrael je okrivio Shukra da stoji iza mnogih napada na civile, uključujući raketni napad prošlog mjeseca u kojem je ubijeno 12 djece na nogometnom terenu terenu u Majdal Shamsu na Golanskoj visoravni.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci navodnog najnovijeg napada Hezbolaha na Izrael tokom noći, međutim svjetski i izraelski mediji još nisu prenijeli bilo kakav napad i šta se tačno dogodilo.

U izraelskom izvještaju se navodi da je odgovor na ubistvo Haniyeha izazvao podjele unutar Irana te da se predsjednik Masoud Pazeshkian protivi oštrom odgovoru, dok vođe militantnih organizacija žele pokrenuti veći napad nego što je to bio u aprilu.

Tasnim, medijska agencija bliska Iranskoj republikanskoj gardi, prenijela je pak, pozivajući se na informisane izvore, da ne postoje bilo kakve razlike među iranskim visokim dužnosnicima o osveti Izraelu.