Održano ročište
0

Izraelac optužen da je špijunirao za Iran, nuđeno mu 100.000 dolara u zamjenu za ubistvo naučnika

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Izraelska policija i tužilaštvo saopćili su kako je 35-godišnji Izraelac Vladimir Verhovsky optužen za planiranje atentata na izraelske zvaničnike, a sve po nalogu Irana.

U detaljima optužnice navodi se da je Verhovsky, inače nastanjen u centralnom Izraelu, bio u kontaktu sa stranim agentima te da je s njima sarađivao na transportu oružja.

"On je s njima stupio u kontakt u augustu 2024 godine. Agenti su povezani s iranskim obavještajnim službama. Jedan od agenata predstavljao se kao izraelski državljanin iz Kanade pod imenom Eli", ističe se.

Verhovsky je, prema navodima iz optužnice, izvršio niz zadataka za Elija uprkos tome što je znao da je neprijateljski raspoložen prema aktuelnoj vlasti.

Zadaci su između ostalog uključivali i ispisivanje grafita s natpisom "Hitler = Netanyahu".

Krajem septembra, Verhovsky je pristao da prikupi određene obavještajne podatke o stanovniku ulice Borla u Tel Avivu te da fotografira unutrašnjost zgrade.

"Na kraju, utvrđeno je i kako je Verhovsky pristao da ubije izraelskog naučnika u zamjenu za 100.000 dolara", navodi se.

Predviđeno je da se Izraelac pojavi na sudu u srijedu radi produženja pritvora, saopćila je policija.

"Optuženi je počinio sigurnosne prekršaje dok je država Izrael vodila jedan od najtežih ratova na mnogim frontovima, uključujući Iran", naveo je tužilac na ročištu