Potpuna eskalacija
41

Izraelci nakon napada na Liban strahuju od odmazde, ulice Haife puste

B.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski list "Israel Hayom" potvrdio je da su ulice okupiranog grada Haife sada prazne od, napominjući da je raketiranje imalo utjecaja nakon napada koje je Hezbolah izveo u nedjelju.

Novine su citirale jednog od Izraelaca koji je potvrdio da u gradu "nisu primljena nikakva upozorenja" o mogućnosti bombardiranja od strane Hezbolaha, ističući da je bolnica Rambam u Haifi prebacila sve svoje aktivnosti u parkirnu garažu.

U međuvremenu su okupacijske vlasti u Haifi u utorak najavile otkazivanje obrazovanja.

Doseljenici "Ein Zivan" u okupiranom sirijskom Golanu i "Kiryat Shmona" na sjeveru Izraela dobili su upute da ostanu u blizini skloništa do daljnjega.

Predstavnik lokalne vlasti u naselju "Kiryat Bialik", koje se nalazi sjeverno od Haife, potvrdio da su se obistinili strahovi Izraelaca da će biti meta raketiranja Hezbolaha, izrazivši bojazan od izloženi onome što se događa s doseljenicima sa sjevera, za koje nema dovoljno skloništa.

"Godinu dana smo se bojali da će nas vatra stići, a sada se to dogodilo... Nadamo se da nećemo godinu dana živjeti kao što žive stanovnici sjevera (u područjima najbližim granici), gdje nema dovoljno skloništa za sve njih".

Iz Kiryat Bialika su kazali da da "ovako nešto nije viđeno nikada prije, čak ni 2006. godine" (Vrijeme izraelske invazije na Liban).

Izraelske novine Maariv pišu da je "postojala pretpostavka da će doći do reakcije Hezbolaha, ali se nije očekivalo da će biti tako snažna".

Izraelski mediji također pišu o "opasnosti po živote" Izraela, jer su se neki od doseljenika Kiryat Tivona žalili da su skloništa u koja su pobjegli tražiti utočište zatvorena.