Ubijeni vođa Hamasa
16

Izraelci objavili snimke, tvrde da je Sinwar s porodicom pobjegao kroz tunele dan pred 7. oktobar

A. L.
Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su snimak na kojem se navodno vidi kako vođa Hamasa Yahya Sinwar u noći prije napada 7. oktobra bježi sa svojom porodicom u kompleks tunela ispod svoje kuće u Khan Younisu, u Pojasu Gaze.

Također se na snimku vidi kako Sinwar nosi opremu i potrepštine za duži boravak pod zemljom.

Prema IDF-u, snimak je pronađen u Gazi prije nekoliko mjeseci.

"Čak i uoči brutalnog masakra, Sinwar je bio zauzet svojim preživljavanjem i opstankom svoje porodice", rekao je portparol IDF-a Daniel Hagari na konferenciji za novinare na kojoj pokazuje snimak.

"Nekoliko sati prije masakra, Sinwar i njegova porodica su sami pobjegli u tunel".

Kako kaže, satima su "išli naprijed-nazad" s vrećama hrane, vode, jastucima, plazma televizorom, madracima i drugim potrepštinama za duži boravak.

"Satima prije masakra, Sinwar je brinuo samo o sebi i svojoj porodici, dok je teroriste slao za ubilački napad na izraelsku djecu, žene i muškarce", dodaje Hagari.

"Između ostalog, ovi snimci su naveli IDF i Shin Bet da suze područje potjere za Sinwarom. Jurili smo ga i natjerali da se ponaša kao traženi bjegunac", kaže on.

Hagari kaže da je IDF u februaru stigao do "podzemne tvrđave" koju je Sinwar izgradio u Kan Younisu, ali je on pobjegao neposredno prije toga.

Kaže da je IDF tu pronašao toalet, tuš, kuhinju, krevete, uniforme, sefove, mnogo novca, dokumenata i druge stvari.

"Nekoliko puta naše snage su mu bile veoma blizu i stizale su do mjesta na kojima je boravio neposredno prije nego što je uspio da pobjegne", kaže Hagari.

On kaže da je ofanziva IDF-a na Khan Younis navela Sinwara da pobjegne u Rafah, gdje se potom sakrio u tunel izgrađen za VIP osobe Hamasa u naselju Tel Sultan.

"Kompleks je imao sve što mu je bilo potrebno, televiziju, hranu, sofe, krevete, sredstva komunikacije i kontrole. Tamo smo na maramici pronašli njegov DNK uzorak kojim je ispuhao nos", kaže Hagari.

On kaže da se prema obavještajnim podacima IDF-a, proteklih godinu dana Sinwar skrivao većinu vremena u podzemlju na području između Khan Yunisa i Rafaha, "a izašao je samo da pobjegne, u pratnji tjelohranitelja i sa dokumentima, potvrdama, oružjem i novcem u njegovom posjedu."

Podsjetimo, u srijedu su vojnici IDF-a sa Bislamačkom brigadom uočili u njihovoj blizini trojicu naoružanih napadača i sukobili se s njima. Jedan od njih, za koji se kasnije otkrilo da je Sinwar, odvojio se od druge dvojice muškarca i kasnije je ubijen.