Žele povratak taoca
67

Izraelci pojačali pritisak na Netanyahua: Ubistvo Sinwara je prilika za kraj rata

N. Ž.
Benjamin Netanyahu pod pritiskom porodica izraelskih taoca (Foto: EPA-EFE)
Benjamin Netanyahu pod pritiskom porodica izraelskih taoca (Foto: EPA-EFE)
Lider Hamasa Yahya Sinwar ubijen je u jučerašnjem napadu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), a javnost u Izraelu je, pored odobravanja ovog napada na vrh palestinske grupe, odmah pažnju skrenula na mogućnost završetka rata nakon ovog događaja.

Pritisak je sada na Benjaminu Netanyahuu, premijeru Izraela, koji će sigurno iskoristiti ovo ubistvo kako bi povratio dio svojih izgubljenih političkih poena.

Međutim, sve su jači pozivi među stanovništvom u Izraelu da se rat nakon više od godinu dana zaustavi i da se vrate mnogobrojni taoci koji su i dalje u Gazi.

Netanyahu je, prema mišljenju eksperata, bio skeptičan prema prijašnjim dogovorima jer je strahovao za svoju političku popularnost. Ipak, ubistvo Sinwara bi mogao predstaviti kao ispunjenje političkog cilja, čime bi lakše "progutao" dolazak do dogovora s Hamasom da se rat zaustavi.

To od njega traže i porodice osoba koje se i dalje nalaze u Gazi, koje smatraju da je Sinwarovo ubistvo ključni detalj koji treba natjerati obje strane za stol.

Netanyahu je u reakciji na ubistvo vođe Hamasa već rekao da "Izrael neće stati" i da je plan "ulazak u Rafah", ali je pitanje koliko je izjava refleksija toga da je, u njegovim očima, napokon ispunjen jedan od ciljeva rata, te da će mišljenje promijeniti jako brzo.

Treba uzeti u obzir i činjenicu da je Netanyahuova vladajuća koalicija u Knessetu sastavljena i od dvije ekstremno desne stranke koje žele potpunu destrukciju Hamasa te odbijaju bilo kakve pregovore s palestinskom grupom.

Ipak, porodice taoca se nadaju da će Netanyahu ipak biti u stanju sjesti za stol s predstavnicima Hamasa i zaustaviti rat te tako vratiti njihove članove porodice u Izrael.