Spremni za sve scenarije
120

Izraelci prvi put govorili o ubistvu vođe Hamasa: Nismo izveli nijedan zračni napad osim onog u Bejrutu

V. K.
Daniel Hagari
Daniel Hagari
Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari na konferenciji za medije govorio je o aktuelnoj situaciji i potencijalnoj eskalaciji na Bliskom istoku te je rekao kako je izraelska vojska spremna za svaki scenarij.

Govoreći o ubistvu vođe Hamasa Ismaila Haniyeha, Hagari je rekao kako izraelska vojska nije izvela nijedan zračni napad tokom noći između utorka i srijede, osim onog na zvaničnika Hezbolaha.

"Upali smo u utorak navečer u Liban i ubili Fuada Shukra u preciznom zračnom udaru. Želim da naglasim da te noći na cijelom Bliskom istoku nije bilo drugog zračnog udara ni projektila ni izraelske bespilotne letjelice. To neću dalje komentarisati", rekao je Hagari.

Nakon toga osvrnuo se na potencijalni odgovor Irana i drugih saveznika.

"Vojska će znati kako se nositi sa svakom prijetnjom. Nedavno smo dokazali da država Izrael zna kako da se nosi s prijetnjama u odbrani te da odgovorimo snažnim napadom. Imamo veoma dobre odbrambene sisteme i imamo međunarodne saveznike koji su pojačali svoje snage u oblasti kako bi nam pomogli u borbi protiv ovih prijetnji", navodi Hagari.

Također, istaknuo je kako odbrana Izraela nije hermetička.

"Budite oprezni i nastavite da se pridržavate uputstava Komande domaćeg fronta. Izraelska vojska je u visokoj pripravnosti, kako u odbrani tako i u napadu. Vojnici su raspoređeni u zraku, na moru i na tlu i spremni su za sve", zaključio je.