Ranije drugačije mislila
0

Izraelska taokinja: "Sada ne vjerujem u mir, bojim se svaki put kada neko pokuca"

I. Sa.
Ada Sagi (75) je izraelska mirovna aktivistica koja je oteta 7. oktobra. Bila je talac 53 dana u Gazi, nakon što je oslobođena u oktobru.

U svom prvom intervjuu u Velikoj Britaniji, rekla je kako su je držali plaćeni čuvari u stanu te da je zatim Hamas držao u bolnici prije nego su je pustili na slobodu.

"Ne vjerujem u mir, nije mi žao... Razumijem da Hamas to ne želi", rekla je ova profesorica arapskog i hebrejskog jezika.

Ona je decenijama živela u mjestu koje je blizu granice Izraela i Gaze, pokušavajući pomoći naporima pomirenja te je podučavala Izraelce arapskom jeziku kako bi razgovarali sa komšijama.

Na jesen prošle godine je trebala otići u London kako bi posjetila sina i proslavila rođendan. Ali, sve se promijenilo nakon napada Hamasa u Gazi.

Trebalo joj je šest mjeseci da bude spremna na razgovor sa medijima o svom iskustvu i stavovima. Pozvala je Izrael da sklopi dogovor kako bi vratili kući sve otete taoce.

Prema njenim riječima, kada ju je Hamas tek oteo, bili su skriveni u porodičnoj kući sa djecom, ali su ih odveli u stan u južnom gradu Khan Younis jer je bilo opasno.

Opisala je kako se prepadne svaki put kada neko pokuca na vrata.

Kada su taoci čuli za dogovor da će starije žene biti puštene na slobodu, Ada kaže kako se jedna od njih prepala da je premlada da bi bila dio te grupe.

"Ali, oni koji su nas čuvali su rekli da smo došle zajedno i da ćemo biti puštene zajedno", navela je ona.