Oglasio se IDF
0

Izraelska vojska kontra izvora u Libanu: Tvrde kako su u napadu ubili drugog čovjeka Hezbolaha

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iako su sigurnosni izvori u Libanu u više navrata potvrdili kako Izrael nije u napadu na Bejrut ubio drugog čovjeka u hijerarhiji Hezbolaha, izraelska vojska tvrdi drugačije.

Naime, glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga Daniel Hagari oglasio se nakon izraelskog zračnog napada na jug Bejruta te je saopćio kako je vojska ubila Fuad Shukar poznatijeg kao Sid Mahsan, drugog čovjeka u hijerarhiji libanskog Hezbolaha.

"Borbeni avioni napali su Bejrut i ubili Fuada Shukara, najvišeg vojnog komandanta Hezbolaha. On je bio i desna ruka te savjetnik za upravljanje ratom ove organizacije. Mahsan je vodio Hezbolahove operacije protiv Izraela od 8. oktobra i bio odgovoran za napad na Golanskoj visoravni te ubistvo djece u Majdal Shamsu", naveo je Hagari.

Kao šefu strateškog odjela, povjerena mu je većina naprednog Hezbolahovog naoružanja.

"To su precizni projektili, krstareće rakete, rakete dugog dometa te bespilotne letjelice. Mahsan se pridružio Hezbolahu 1985. godine i od tada je bio na raznim visokim pozicijama u organizaciji", naveli su iz IDF-a.

Očekuje se kako će se u srijedu oglasiti i Hezbolah o ovom napadu nakon čega će biti poznate i zvanične informacije druge strane u sukobu.