Tijela vraćena u decembru
52

Izraelska vojska nakon deset mjeseci priznala da je ubila trojicu zarobljenika koje je držao Hamas

F. H.
Foto: TimesofIsrael
Foto: TimesofIsrael
IDF je u nedjelju objavio svoju istragu koja potvrđuje da je greškom ubio tri izraelska zarobljenika zajedno sa komandantom Hamasove brigade za sjever Gaze Ahmedom Ghandourom tokom zračnog napada 10. novembra prošle godine.

Formulacija istrage je da je "vrlo vjerovatno" da je zračni napad uzrokovao njihovu smrt, iako istraga kaže da ne može sa 100% sigurnošću znati uzrok njihove smrti.

Unatoč tome, istraga kaže da mjesto na kojem su tijela pronađena i njihovo stanje, uz patološki nalaz, daljnje izvještaj Državnog forenzičkog instituta te operativno istraživanje situacije i aktivnosti na bojištu, sve je snažno upućivalo u smjeru IDF je odgovoran za ubistvo pogreškom.

Porodice narednika Ron Sherman i kapetana Niku Beizeru, obojici 19, i civilu Elia Toledanu, 28, dužnosnici Izraelskih odbrambenih snaga rekli su da je IDF-ova vatra odgovorna za njihovu smrt.

Trojac je zarobljen prilikom napada sedmog oktobra, a izvučen je iz Hamasovog tunela u Jabaliju 14. decembra.

U januaru je IDF opovrgao tvrdnje Hamasa da su njih troje ubijeni u izraelskom zračnom napadu, rekavši da je patološki izvještaj pokazao da na njihovim tijelima nema znakova traume ili vatrenog oružja, što ukazuje da nisu ubijeni direktno u zračnom napadu ili drugim akcijama IDF-a.

Shermanova majka, dr. Maayan Sherman, veterinarka, tvrdila je da rezultati tog izvještaja sugerišu da je ubijen otrovnim plinom koji je navodno koristio IDF u tunelima, optužujući vladu da je taoce svjesno izložila opasnosti.

“Ne od strane Hamasa, više razmišljajte u pravcu Auschwitza i tuševa, ali bez nacista i bez Hamasa. Ne slučajnom vatrom, ne prijateljskom vatrom, već ubistvom s predumišljajem: bombama s otrovnim plinom”, napisala je u objavi na Facebooku.

U novembru je IDF izveo zračni napad u blizini mjesta gdje su pronađena tijela, istraga IDF-a u to vrijeme otkrila je da vojska nije znala za držanje talaca u tom području u to vrijeme.