Traže ostatke
6

Izraelska vojska nije sigurna da li je uspjela da presretne raketu koju su ispalili Huti

F. H.
Let Hutske rakete
Let Hutske rakete
IDF još uvijek nije locirao tijelo balističke rakete koju su u nedjelju u Jemenu ispalili Huti na Izrael, piše portal Ynet.

Prema tvrdnjama vojske, projektil se raspao tokom leta, a protuzračna odbrana presrela je njegove dijelove.

"Sistem za zračnu odbranu Arrow i Iron Dome napravio je nekoliko pokušaja presretanja, a njihovi rezultati su u fazi pregleda", rekao je IDF dodajući da su u jednom području u blizini željezničke stanice u centralnom Izraelu pali fragmenti presretača izazvali požar.

Sirene su se u nedjelju rano oglasile u centralnom Izraelu upozoravajući na nadolazeću vatru. Čuli su se u južnim dijelovima gradskog područja Tel Aviva i središnjim ravninama, oko međunarodnog aerodroma Ben Gurion.

Uprava aerodroma saopćila je da aerodrom nije ni na koji način pogođena i da na pistama nisu primijećeni nikakvi fragmenti projektila.

Vojska je rekla da prijetnja dolazi s istoka, a kasnije je dodala da su je lansirali Huti u Jemenu. Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da su Huti trebali znati da će Izrael uzvratiti na bilo kakav napad, misleći na bombardiranje luke Hodeida u Jemenu nakon što je grupa ispalila dron koji je ubio jednog čovjeka u Tel Avivu.

"Mi smo u borbi na više frontova sa zlom iranskom osovinom koja nas želi uništiti", rekao je Netanyahu na tjednom sastanku vlade.

Glasnogovornik Houthi vojske Yahya Saree rekao je da je projektil prešao udaljenost od 2.040 za 11,5 minuta.

"Izveli smo visokokvalitetnu vojnu operaciju gađajući vojni cilj u području Tel Aviva", rekao je Saree.