Priprema za naredni korak
38

Izraelske trupe na granici s Libanom provodile simulaciju kopnene invazije

N. Ž.
IDF (Foto: EPA-EFE)
IDF (Foto: EPA-EFE)
Trupe vojske Izraela već nekoliko dana rade vježbe simulacije kopnene invazije za Liban, piše Reuters. Vježbe se održavaju na samoj granici s ovom zemljom, odnosno na sjeveru Izraela.

Dok traju zračni i raketni napadi na južni dio Libana, gdje efektivnu vlast ima grupa Hezbolah, izraelski vojni vrh se priprema za mogućnost kopnene invazije, što bi bila najveća eskalacija u ovom sukobu od augusta 2006. godine, kada su Izrael i Liban bili u otvorenom sukobu oko mjesec dana.

Iako suštinski sukob između Izraela i Hezbolaha nikada nije stao, intenziviran je od 8. oktobra prethodne godine, odnosno dan poslije početka novih intenzivnijih borbi između Hamasa i Izraela.

Dok je sukob većinski vođen povremenim raketnim udarima, dodatno je eskalirao u septembru ove godine, kada je serija izraelskih napada, provedenih kroz eksplozije uređaja za komunikaciju članova Hezbolaha, dodatno produbila konflikt.

Važno je reći i da međunarodna zajednica, primarno SAD, vrši pritisak na Izrael da prihvati 21-dnevno primirje, ali je premijer ove države Benjamin Netanyahu više puta naglasio da na to neće pristati.

S druge strane, vodstvo Hezbolaha je saopštilo da bi bilo spremno na pregovore kako bi barem došlo do prekida vatre.