Rat iscrpljivanja
118

Izraelski general tvrdi: U roku od godinu će država propasti ako se nastavi rat protiv Hamasa i Hezbolaha

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Penzionisani izraelski general major Yitzhak Brik je u autorskom tekstu za Hareetz napisao da će Izrael propasti u roku od godinu ukoliko se nastavi rat iscrpljivanja protiv Hamasa i Hezbolaha.

"Većina pretencioznih izjava ministra odbrane Yoava Gallanta tokom rata u Gazi pokazala se neutemeljenom. Nakon okupacije grada Gaze, rekao je da Izrael potpuno kontrolira grad i njegove tunele, te da će se za kratko vrijeme Hamas predati. Nakon okupacije Khan Yunisa, tvrdio je da je vođa Hamasa Yahya Sinwar sam trčao po tunelima i da je izgubio kontrolu nad svojim ljudima, te će za nekoliko dana biti uhvaćen. Ovim izjavama Gallant, zajedno sa svojim kolegama načelnikom štaba IDF-a Herzijem Halevijem i premijerom Benjaminom Netanyahuom, baca prašinu u oči izraelskoj javnosti", puše u tekstu.

Dalje navodi da se čini da je Gallant "počeo trijezniti" kada je u Odboru za vanjske poslove i odbranu Knesseta izjavio da je koncept potpune pobjede u Gazi "glupost".

"Čini se da je počeo shvaćati da bi nepostizanje sporazuma o taocima s Hamasom dovelo do regionalnog rata koji bi Izrael doveo u ozbiljnu opasnost. Ta ga je spoznaja potaknula da pozove na raspravu, u vladi ili sigurnosnom kabinetu, s namjerom da upozori sve uključene. Očigledni cilj rasprave je osigurati da odgovornost ne leži samo na njemu, već da je dijele svi ministri u vladi", navodi se.

Autor piše da pretpostavlja da ministar odbrane Gallant shvaća da je rat izgubio svrhu i da Izrael tone sve dublje u blato Gaze, gubeći sve više i više vojnika kako bivaju ubijeni ili ranjeni, bez ikakve šanse da postigne glavni cilj rata: uništi Hamas.

"Država zaista galopira prema rubu ponora. Ako se rat iscrpljivanja protiv Hamasa i Hezbolaha nastavi, Izrael će se srušiti za najviše godinu dana", zapanjujuće tvrdi izraelski general.

Piše da se pojačavaju napadi na Zapadnoj obali i unutar zemlje, da ekonomija propada i da Izrael postaje država parija što dovodi do ekonomskih bojkota i embarga na isporuku oružja.

"Također, gubimo svoju društvenu otpornost, jer rastuća mržnja između različitih dijelova nacije prijeti rasplamsati se i dovesti do njezinog uništenja iznutra. Vođa Sinwara i Hezbolaha Hassan Nasrallah razumije užasnu situaciju u kojoj se nalazi Izrael. Ono što je Izrael ranije mogao postići sporazumom o taocima/prekidu vatre postalo je nemoguće zbog novih uvjeta koje je Netanyahu uveo u predloženi dogovor. Oni koji sudjeluju u pregovorima u Dohi tvrde da nemaju manevarskog prostora za pregovore jer su im ruke vezane", naveo je Brik.

U tekstu se tvrdi i da je vođa Hamasa Sinwar počeo shvaćati da rat iscrpljivanja ide u njegovu korist, a pogotovo kad bi došlo do regionalnog rata i da mu je sada draži nastavak borbe nego dogovor. Podvlači se i da je dogovor bilo moguće postići prije nego je Sinwar zaoštrio stav da je to želio Netanyahu.

"Netanyahuova nedavna objava porodicama talaca o potrebi očuvanja 'sigurnosnih sredstava' u Gazi, očigledna laž, zapravo je torpedirala dogovor, dovodeći do katastrofe ne samo za taoce i njihove porodice, već i za cijelu zemlju. Svi putovi koje je izabralo izraelsko političko i vojno vodstvo vode zemlju niz sklisku padinu. Jedan diktator upravlja sudbinom zemlje, a stado ovaca ga slijepo slijedi. Netanyahu je odlučio 'umrijeti s Filistejcima', u ovom slučaju, građanima Izraela - samo da zadrži svoju moć. Izgubio je ljudskost, osnovni moral, norme, vrijednosti i odgovornost za sigurnost Izraela. Samo što brža smjena njega i njegovih pajtaša može spasiti državu", zaključuje se u tekstu.

General major Yitzhak Brik služio je u Oklopnom korpusu kao komandant brigade, divizije i postrojba, te je bio komandant vojnih učilišta IDF-a. Deset godina bio je ombudsman Izraelskih odbrambenih snaga.