Upali u toku noći
62

Izraelski komandosi navodno uništili podzemno postrojenje za rakete u Siriji

F. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Elitna jedinica Izraelske vojske izvela je navodno vrlo neobičan napad u Siriji ranije ove sedmice i uništila podzemnu fabriku preciznih projektila za koju Izrael i SAD tvrde da ju je izgradio Iran, prema tri izvora upućena u operaciju, prenosi Axios.

Izraelski zračni napadi na Siriju porasli su od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra dok su se prekogranični sukobi između Hezbolaha i Izraela intenzivirali. No nedjeljni napad je bio prva kopnena operacija koju je IDF proveo posljednjih godina protiv iranskih ciljeva u Siriji.

Čini se da je uništenje tvornice značajan udarac naporima Irana i Hezbolaha da proizvedu precizne projektile srednjeg dometa na sirijskom tlu.

Izraelska je vlada neobično šutjela o tome i nije preuzela odgovornost kako ne bi izazvala odmazdu Sirije, Irana ili Hezbollaha, rekli su izvori.

Glasnogovornici IDF-a, izraelskog ministarstva odbrane i ureda premijera odbili su komentirati.

Sirijski državni mediji i sirijska opoziciona organizacija izvijestili su o teškim zračnim napadima izraelskih zračnih snaga u nedjelju navečer po lokalnom vremenu u nekoliko područja zapadne Sirije, uključujući u blizini grada Masyafa, koji je blizu granice s Libanonom.

Državni mediji objavili su da je najmanje 16 ljudi ubijeno, a 40 povrijeđeno, a zračne napade osudili kao "očitu agresiju". Iransko ministarstvo vanjskih poslova također je osudilo napad, nazvavši ga "zločinačkim".

U srijedu su sirijski opozicioni televizijski kanal i grčka stručnjakinja za Bliski istok Eva J. Koulouriotis izvijestili da su zračni napadi paravan za izraelsku kopnenu operaciju u Masyafu.

Tri izvora koja su upoznata s operacijom potvrdila su Axiosu da je vrhunska elitna postrojba IDF-a Sayeret Matkal izvršila napad i uništila objekt.

Dva izvora rekla su da je Izrael obavijestio Bidenovu administraciju unaprijed o osjetljivoj operaciji i da se SAD tome nisu usprotivile. Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Izraelska specijalna jedinica iznenadila je sirijske stražare u objektu i ubila nekoliko njih tijekom racije, ali niko od Iranaca ili militanata Hezbollaha nije povrijeđen, rekao je jedan izvor.

Specijalne postrojbe koristile su eksploziv koji su donijeli sa sobom kako bi dignule u zrak podzemni objekt, uključujući sofisticirane strojeve, iznutra, rekla su dva izvora.

Zračni napadi imali su za cilj spriječiti sirijsku vojsku da pošalje pojačanje u to područje, rekao je jedan izvor.

Dva izvora s izravnim saznanjima rekla su Axiosu da su Iranci počeli graditi podzemni objekt u koordinaciji s Hezbolahom i Sirijom 2018. nakon što je niz izraelskih zračnih napada uništio većinu iranske infrastrukture za proizvodnju projektila u Siriji.

Prema izvorima, Iranci su odlučili izgraditi podzemnufabriku duboko u planini u Masyafu jer bi bila neprobojna za izraelske zračne udare.

Izvori su tvrdili da je iranski plan bio proizvesti precizne projektile u ovom zaštićenom objektu u blizini granice s Libanom kako bi se proces isporuke Hezbollahu u Libanonu mogao odvijati brzo i uz manji rizik od izraelskih zračnih napada.

Izraelske obavještajne službe otkrile su proces izgradnje i pratile ga više od pet godina pod kodnim nazivom "Duboki sloj". Izraelci su shvatili da neće moći uništiti objekt zračnim napadom i da će trebati kopnenu operaciju, rekao je jedan od izvora.

Izraelska vojska razmatrala je provođenje operacije najmanje dva puta u posljednjih nekoliko godina, ali nije odobrena zbog visokog rizika, rekao je jedan izvor.

“U osnovi, nikakve iranske snage nisu bile prisutne u Siriji na toj lokaciji za koju se tvrdi (Masyaf), dok je ta regija bila lokacija prisutnosti sirijske vojske. Stoga je naknadna tvrdnja, odnosno nanošenje štete iranskim snagama ili njihovo zarobljavanje, potpuna laž", prenio je iranski Tasnim.