Aneksija Zapadne obale
146

Izraelski ministar finansija: Životni cilj mi je sprečavanje palestinske države

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski krajnje desničarski ministar finansija, Bezalel Smotrich, eksplicitno je opisao svoje aktivno nastojanje da pripoji Zapadnu obalu Izraelu.

Ovo dolazi nekoliko dana nakon što je Guardian otkrio kako su političar koji se zalaže za naselja i njegovi saveznici tiho stekli značajne nove zakonske ovlasti u tu svrhu.

Govoreći na sastanku svoje Stranke vjerskog cionizma, Smotrich je rekao kolegama da "utvrđuje činjenice na terenu kako bi Judeju i Samariju (izraelski izraz za okupiranu Zapadnu obalu) učinio sastavnim dijelom države Izrael".

“Uspostavit ćemo suverenitet... prvo na terenu, a zatim kroz zakonodavstvo. Namjeravam legalizirati mlada naselja (ilegalne ispostave). Moja životna misija je osujetiti uspostavu palestinske države", rekao je Smotrich.

Aneksija i stjecanje teritorija vojnim osvajanjem je zabranjeno kao jedno od temeljnih načela međunarodnog prava, uključujući Povelju UN-a.

Smotrichevi komentari odražavaju snimljene primjedbe koje je dao na okupljanju pristaša na Zapadnoj obali, koje je prvi otkrio New York Times, u kojima se čini da je administrativne promjene nazvao "mega-dramatičnim". Citiran je kako je rekao: "Takve promjene mijenjaju DNK sistema."

Govoreći o svom stjecanju novih zakonskih ovlasti, rekao je "[smo] stvorili zasebni civilni sistem," dodajući da je vlada, kako bi izbjegla međunarodne kritike, držala ministarstvo odbrane uključenim u proces, čineći da se čini kao da je vojska i dalje glavna glavni igrač u upravljanju Zapadnom obalom.

“To će biti lakše progutati u međunarodnom i pravnom kontekstu”, rekao je.

Osim što služi kao ministar finansija, Smotrich služi i kao ministar u izraelskom ministarstvu odbrane, uključujući odgovornost za civilnu upravu, koja nadzire izraelsku okupaciju Zapadne obale.

Kao što je Guardian otkrio prošle sedmice, izraelska vojska je nedavno tiho predala značajne zakonske ovlasti na okupiranoj Zapadnoj obali pro-naseljeničkim državnim službenicima koji rade za Smotricha.

Naredba koju su Izraelske odbrambene snage objavile na svojoj web stranici 29. maja prenosi odgovornost za desetke podzakonskih akata u civilnoj upravi s vojske na dužnosnike koje vodi Smotrich u ministarstvu odbrane.

Smotrich i njegovi saveznici već dugo vide kontrolu nad civilnom upravom, ili njezinim značajnim dijelovima, kao sredstvo širenja izraelskog suvereniteta na Zapadnoj obali. Njihov krajnji cilj je izravna kontrola središnje vlade i njezinih ministarstava. Prijenosom se smanjuje vjerovatnost pravnih provjera širenja i razvoja naselja.

Izraelski političari već dugo pokušavaju pronaći načine da trajno zauzmu ili aneksiraju okupiranu Zapadnu obalu​, koju su zauzeli 1967. i gdje žive milioni Palestinaca.

Govoreći nakon što je prijenos ovlasti objelodanjen, Michael Sfard, izraelski odvjetnik za ljudska prava, rekao je: "Suština je da [za] svakogatko je mislio da je pitanje aneksije maglovito, ova bi naredba trebala otkloniti sve sumnje."

To je posljednji udar za Smotricha, koji je postao ministar finansija i ministar odbrane nakon koalicijskog sporazuma između njegove krajnje desne političke stranke i stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua.

Civilna uprava je prvenstveno odgovorna za planiranje i izgradnju u području C Zapadne obale – 60 posto okupiranih palestinskih teritorija pod punom izraelskom administrativnom i sigurnosnom kontrolom – kao i za provođenje mjera protiv neovlaštene gradnje, bilo od strane izraelskih doseljenika ili Palestinaca.

Prijenos zakona, na koji se u Izraelu uglavnom nije obraćala pažnja, uslijedio je nakon višegodišnje kampanje političara koji se zalažu za naselja kako bi prikupili mnoge zakonske ovlasti koje je prije imao vojni lanac zapovijedanja.

Zakoni pokrivaju sve, od građevinskih propisa do upravljanja poljoprivredom, šumarstvom, parkovima i kupalištima. Advokati su dugo upozoravali da bi njihov prijenos s vojne na političku kontrolu riskirao dovesti Izrael u sukob s njegovim odgovornostima prema međunarodnom pravu.

Nakon što je ušao u vladu, Smotrich je brzo odobrio hiljade novih domova za naselja, "legalizirao" prethodno neovlaštena naselja ilegalnih doseljenika i otežao Palestincima izgradnju domova i kretanje.

Izvješća u izraelskim medijima govore da su američki dužnosnici privatno razgovarali o mogućnosti nametanja sankcija Smotrichu zbog njegovog destabilizirajućeg utjecaja na Zapadnu obalu, gdje živi u naselju koje je nezakonito prema međunarodnom pravu.

Netanyahu se sve više oslanja na potporu Smotricha i drugih krajnje desnih elemenata svoje koalicijske vlade otkako je bivši ministar obrane Benny Gantz napustio izraelsku hitnu ratnu vladu u nizu zbog strategije u ratu u Gazi i kako vratiti kući izraelske taoce koje drže Hamas.