Reagovao i Instagram
0

Izraelski odgovor na "All Eyes On Rafah": Kontroverzna AI generisana fotografija izazvala burne reakcije

V. K.
Nakon što je na društvenim mrežama objavljena AI generisana fotografija s natpisom "All Eyes On Rafah" koja bi trebala podići svijest o svemu što se dešava u ovom dijelu Gaze, Izraelci su pokušali uzvratiti sličnom fotografijom.

Naime, Izraelci su na društvenim mrežama objavili fotografiju generisanu umjetnom inteligencijom na kojoj je prikazan vojnik Hamasa ispred kojeg se nalazi dječak, čime se aludira na napad Hamasa na izraelskoj teritoriji 7. oktobra 2023. godine.

Osim toga, na fotografiji stoji i natpis "Gdje su vam oči bile 7. oktobra?", čime su Izraelci pokušali uzvratiti na natpis koji se odnosi na Gazu.

Ipak, nedugo nakon što je fotografija objavljena, izraelske organizacije su počele prijavljivati da je sadržaj uklonjen sa Instagrama.

Brojne izraelske organizacije poslale su upite kompaniji Meta koja stoji iza Facebooka i Instagrama te su tražili objašnjenje, a ono je ubrzo nakon toga i stiglo.

"Radimo na razumijevanju i otklanjanju tehničkog problema koji je doveo do nekih slučajeva gdje su greškom uklonjene fotografije. Ova fotografija ne krši našu politiku", navodi se.

Inače, propalestinska fotografija s natpisom "All Eyes On Rafa" do sada je podijeljena više od 40 miliona puta na društvenim mrežama.