Nova provokacija
54

Izraelski šef diplomatije iranskog ajatolaha prikazao kao hobotnicu: "Žele stvoriti istočni teroristički front"

V. K.
Ministar vanjskih poslova Izraela Israel Katz ponovno se osvrnuo na dešavanja na Bliskom istoku te je fotografijom na kojoj je iranski ajatolah prikazan kao hobotnica, govorio o iranskom utjecaju na Zapadnoj obali.

U osvrtu na društvenoj mreži X, Katz je objavio fotografiju na kojoj je Ali Khamenei prikazan kao hobotnica te je poručio kako Iran nastoji i dalje utjecati na dešavanja na Bliskom istoku.

"Iran radi na uspostavljanju istočnog terorističkog fronta protiv Izraela preko specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde koje su uključene u krijumčarenje oružja, finansiranje i upravljanje terorističkim organizacijama", rekao je.

Naveo je i kakav plan zapravo Teheran koristi za krijumčarenje oružja.

"U prvoj fazi, oni krijumčare oružje u Jordan, uglavnom preko granice sa Sirijom, pokušavajući destabilizirati režim i pretvoriti izraelsko-jordansku granicu iz mirne u nestabilnu frontu. Odatle se oružje krijumčari na Zapadnu obalu, posebno u palestinske izbjegličke kampove, gdje se uspostavlja teroristička infrastruktura Irana i Hamasa, slijedeći proxy model koji je uspostavljen u Gazi, Libanu, Jemenu i Iraku", naveo je.

Na kraju, osvrnuo se i na dalje korake koje će poduzeti Izrael.

"Ofanzivno, Izrael mora odlučno djelovati protiv terorističke infrastrukture koja se gradi na terenu, kao što smo već i počeli. Odbrambeno, sigurnosna ograda duž granice Izraela i Jordana mora se brzo izgraditi kako bi se spriječio priliv naprednog iranskog oružja"